Radiohjälpen ber om hjälp för ”coronainsatser”

Med anledning av den rådande pandemin ber Radiohjälpen allmänheten om hjälp för stödinsatser till äldre, personer med underliggande sjukdomar och andra särskilt sårbara grupper i Sverige. ”Genom en nationell katastrofinsamling startade Radiohjälpen för mer än 80 år sedan, och nu står vi i en annan allvarlig situation. Vi behöver akut bistå de människor som drabbas hårdast av viruset och isoleringen” säger Kristina Henschen, generalsekreterare på Radiohjälpen.

Runt om i landet slår coronaviruset hårt mot personer i riskgrupper och i social utsatthet. Många äldre och sjuka har svårt att handla mat och mediciner, medan barn med underliggande sjukdomar isoleras när de inte kan gå till skolan. Människor i social och ekonomisk utsatthet blir än mer sårbara

Radiohjälpen mobiliserar nu för att kunna bidra till bland annat digitala eller andra praktiska insatser som är nödvändiga och möjliga just nu, med syfte att bryta isoleringen och hjälper de som drabbas värst.

Genom gåvor från allmänheten kan Radiohjälpen stödja organisationer som jobbar med riskgrupperna. Aktiviteter kan vara att ge information och hjälp i kontakten med myndigheter och sjukvård, att leverera mat och mediciner, eller att sätta upp digitala stödgrupper och sociala aktiviteter.

Så kan du bidra som privatperson:
• Swisha valfritt belopp till 90 1950 6. Märk din gåva tillsammans.
• Ring 099-90 100 så skänker du 100 kr via din telefonräkning.
• Ge en gåva med betalkort eller läs mer på www.radiohjalpen.se.

Så kan företag bidra:
• Gåvor tas emot till Pg 90 1950-6 eller Bg 901-9506.
• Har ni som företag möjlighet att hjälpa oss i insamlingen? Kontakta oss på radiohjalpen@svt.se.


Exempel vad insamlingen kan stödja:

• Sociala stödinsatser som syftar bla till att bistå främst riskgrupper och särskilt sårbara människor i Sverige med hygienartiklar, matleverans eller likvärdigt stöd,
• Online-aktiviteter som syftar till att bryta isoleringen för främst personer som tillhör riskgrupp,
• Särskilda stödinsatser mot psykisk ohälsa och särskilt för barn som riskerar att utsättas eller utsätts för psykiskt eller fysiskt våld i hemmet.

Radiohjälpen förklarar att till exempel 100 kr räcker till fem (5) varma måltider. 250 kr räcker till hygienkit och tvättmöjligheter för en behövande (till exempel en hemlös).

500 kr ger en person om dagen möjlighet att deltaga i digitala livsberättargrupper, individuella stödsamtal, hjälp att ta del av samhällets insatser, exempelvis att etablera kontakt med relevanta myndigheter eller få stöd av hälso- och sjukvård.
(Källa: Stadsmissionen)

Läs mer om insamlingenRadiohjälpens hemsida.

Om artikeln

Publicerad: 2020-03-24 09:05
Kategori: Nyheter
Taggar: Corona Covid-19 Insamlingar Radiohjälpen