Årstiderna blir först i Danmark med eldriven lastbil.

Årstiderna först med eldriven lastbil

Den 11 september 2019 är en stor dag för det ekologiska matkasseföretaget Årstiderna. Då överlämnas nycklarna till en av de första eldrivna lastbilarna i Danmark till företagets grundare Thomas Harttung. Lastbilen är en FUSO eCanter och liknande ellastbilar kör redan på vägarna i Berlin och Paris sedan en tid tillbaka, och nu är Årstiderna ett av de första företagen i Skandinavien som investerat i en ellastbil.

Ett CO2-räkenskap i balans är ett av Årstidernas fem löften. Ellastbilsprojektet är bara ett hållbarhetsprojekt av många som matkasseföretaget driver. Förutom att investera i fossilfri transport så undersöks hållbarJordens Julkalendera alternativ till emballage, åtgärder för minskat matsvinn och att erbjuda fler växtbaserade alternativ till kött i matkassarna.

I en kampanj som lanserades som ett alternativ till Black Friday presenterades , där fokus ligger på vad jorden önskar sig i julklapp. I julkalendern fick kunderna ta del av fem löften. Ett av löftena är att Årstiderna ska ha ett CO2-räkenskap i balans redan under det kommande året 2020.

Transporter står för en väsentlig del av CO2-utsläppen för företag som erbjuder hemleverans. Investeringen i projektet med ellastbilen har därför varit ett naturligt nästa steg för företaget som grundades 1999 med en vision om hållbar mat inför framtiden.

Årstidernas distributionschef Ulrik Holmbjerg ser fram emot att trycka på startknappen för projektet.
– Årstiderna har fått en unik möjlighet att få en helt nyutvecklad eldriven FUSO eCanter. När vi fick chansen att få en av de första två ellastbilarna som levereras till Danmark via Mercedes Danmark, var vi snabba att ta den. Detta fordon, som är den första 100 procent eldrivna lastbilen, symboliserar det skifte som kommer inom grön distribution de kommande åren. Det är viktigt för oss att stå längst fram i ledet och få erfarenhet av att köra med alternativa drivmedel och vad det innebär för omställningar i övrigt, säger han.


Om artikeln

Publicerad: 2019-12-11 14:18
Kategori: Nyheter
Taggar: Årstiderna CO2 Ellastbil Fuso eCanter Mercedes-Benz