Sedan början av september rullar en el-hybridlastbil från Scania i daglig distributionstrafik för DB Schenker i centrala Falun. Sedan början av september rullar en el-hybridlastbil från Scania i daglig distributionstrafik för DB Schenker i centrala Falun.

”Min son ska veta att jag gjorde något”

Sedan början av september rullar en el-hybridlastbil från Scania i daglig distributionstrafik för DB Schenker i centrala Falun.

Fredrik Fagerström, vd på Godsservice som äger bilen konstaterar att fordonet är dyrare än en vanlig lastbil och konstaterar att de aldrig kommer att kunna räkna hem extrakostnaden.
– Men det finns andra värden än de ekonomiska som är viktiga för oss, säger han.

De bilar som svenska åkare köper in idag, kommer att rulla i minst tio år om det inte händer något med bilen. Därför är det viktigt vilka val de gör när fordonsflottan successivt byts ut de närmaste åren.
– Det är omöjligt att veta vilka fordonstyper som kommer att ha ett andrahandsvärde om 10 till 15 år, men idag ser vi den här bilen som ett rekryteringsverktyg för dagens unga som är miljö- och teknikintresserade, säger Fredrik Fagerström vidare.

2030 ska Sverige ha reducerat CO2-utsläppen med 70 procent.
– Då är min äldsta son tonåring. Jag vill kunna se honom i ögonen då utan att skämmas för att vi inte gjorde någonting för miljön, säger Fredrik Fagerström.

Bilen är en hybrid som kommer att drivas av el eller HVO (hydrerad vegetabilisk olja) vilket är en syntetisk diesel som kan ge upp till en 90-procentig minskning av CO2-utsläpp. Föraren kan välja att köra på el eller HVO, eller en blandning av båda.

[pro_ad_display_adzone id=”212″]

Ines Kasumovic, produktchef e-mobility på Scania.
– Om föraren inte väljer det ena eller andra, optimerar bilen själv vad den ska drivas av utifrån lägsta möjliga bränsleförbrukning. Upp till 45 km/tim föredrar den el så länge batteriet är tillräckligt laddat, därefter går den över till HVO, säger hon.

Bilen klarar cirka en mil om den drivs på enbart el. Den laddas när bilen rullar, när föraren bromsar och när den går på HVO.
– En duktig förare kan få den att gå längre än en mil genom att rulla och bromsa på rätt sätt. Och bara för att vi var nyfikna testade vi att ladda den när bilen stod på tomgång. Det tog bara elva minuter att ladda från 22 procent till 100, säger Per-Anders Persson, fordonsansvarig på Godsservice i Dalarna.

Bilen är förberedd för geofencing. Det är en teknik som styr hur snabbt ett uppkopplat fordon får köra på en viss gata eller område, om den ska gå på el eller diesel och vilka gator den är behörig att köra på.
– I närheten av en skola styr till exempel tekniken så att bilen inte kan köras snabbare än 30 km/tim och att den ska gå på el, avrundar Ines Kasumovic.

[pro_ad_display_adzone id=”212″]

Om artikeln

Publicerad: 2019-11-22 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: DB Schenker Elhybrid Falun Miljö Scania