Succé när Norge lanserade digitalt körkort

Norge har infört möjligheten till att skaffa digitalt körkort. Från och med den 1 oktober kan norrmännen ladda ner körkortsappen - och att det blev en succé råder det knappast några tvivel om. På endast ett dygn har 670 000 laddat ner appen.

Statens vegvesen upplever ett stort intresse för det digitala körkortet. Under det första dygnet (den 1-2 oktober) laddades appen ner av hela 670 000 användare.
– Helt vilt. Vi är glada för att folk uppskattar tjänsten, säger Bodil Rønning Dreyer, direktör på Statens vegvesen.

Det kan tänkas att digitala tjänster endast tilltalar den yngre generationen, men inte alls. Enligt Statens vegvesen är tio personer som laddat ner sitt digitala körkort över 90 år gamla.

Bortsett från lite strul med Bank-ID på mobiltelefoner, en tjänst som inte tillhandahålls av vegvesendet, har lanseringen gått nära nog perfekt.

I Norge finns 2,2 miljoner körkortsinnehavare som kan använda sig av den nya tjänsten. Några kan inte använda det digitala körkortet eftersom de inte har något digitalt foto i Statens vegvesens datasystem.

Ett digitalt körkort kan endast laddas ner och finnas på en (1) mobiltelefon åt gången. För Apple-användare (iOS) krävs mjukvaruversion 9.0 eller nyare och för Android krävs version 6.0 eller nyare.

Flera länder utvecklar tjänsten digitala körkort, men Norge är troligtvis först ut i Europa med att ha lanserat tjänsten i full skala.
– Vi vill göra det enkelt för folk att använda vegvesendets tjänster. Vi erbjuder flera digitala tjänster inom flera områden och nu också vad gäller körkort, säger Bodil Rønning Dreyer.


Arbetet med att utveckla
det digitala körkortet startade för tio månader sedan och att arbetet har gått förhållandevis snabbt beror på att Norge har ett modernt och funktionellt körkortsregister (Autosys) som de kan bygga sina tjänster på.

Det digitala körkortet är en giltig körkortshandling som inte kräver att föraren har sitt fysiska körkort med sig. Men Statens vegvesen understryker att det digitala körkortet endast gäller i Norge och som legitimation då vederbörande stoppas i en trafikkontroll.

Ska man köra i utlandet, eller hyra en bil i Norge, måste man för tillfället visa upp sitt ”riktiga” körkort, förklarar Statens vegvesen på sin hemsida.

I Sverige är man idag inte lika långt komna med en digital körkortshandling. Enligt Computer Sweden finns inga planer på en sådan lösning i närtid.
– Den norska varianten är ju det digitala körkortet ett komplement som utgår från det fysiska kortet. Vi tittar på en lösning där körkortet varken är fysiskt eller digitalt, säger Pär-Ola Skarviken, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsens körkortsavdelning till Computer Sweden.

Av artikeln framgår att EU kan förhindra att medlemsländerna inför ett system som Norge. Läs mer om det på Computer Swedens nyhetssajt.

Foto: Statens vegvesen

Om artikeln

Publicerad: 2019-10-07 10:09
Kategori: Nyheter
Taggar: Digitalt körkort EU It Norge Produktnyheter Statens Vegvesen