VIDEODEBATT

Proffs Webb-TV:

Polisens trafikvecka med fokus på – gillamarkeringar?

Att polisen har olika ”temaveckor” under året är ingen nyhet. Vissa veckor har man fokus på nykterhet, andra på hastighet – till exempel. Sådana kontroller kan alla poliser i yttre tjänst utföra. Men den gångna veckans tema handlar om kontroller av tung trafik. Och att, som polisen uttrycker det, ”ägna extra uppmärksamhet åt den tunga yrkestrafiken” väcker så klart frågor. För dessa kontroller kan inga andra än särskilt förordnade trafikpoliser och bilinspektörer utföra. Så som de alltid gör. Så vad är skillnaden? undrar Proffs chefredaktör Göran Rosengren.

Polisen skriver på sin hemsida att man den här veckan satsar extra mycket på kontroll av yrkestrafik, främst den tunga trafiken. Detta inom ramen för den nationella trafikveckan som genomförs både i Sverige och i många andra länder inom EU.

Under veckan ägnar trafikpolisen ”extra uppmärksamhet” åt den tunga yrkestrafiken med kontroll av såväl fordon som förare.


I polisens artikel på hemsidan
citerar man Trafikverkets måldirektör Maria Krafft, som bland annat menar att transportköparna har en viktig roll och att de kan bidra till ökad hastighetsefterlevnad genom att ställa krav i upphandlingar och beställningar av transporter så att förutsättningarna finns att köra säkert.

Polismyndigheten tar tillfället i akt och berättar om den stora utbildningsinsatsen (för 1,5 år sedan) som man gjorde för att lära polisen att avslöja cabotagefuskare.

Artikeln leder till en hel del frågor, menar tidningen Proffs chefredaktör:

Webb-TV

Om artikeln

Publicerad: 2019-10-18 16:30
Kategori: Debatt
Taggar: Cabotage Schysta villkor Trafikpolisen Trafikvecka Webb-TV