Kvaltävlingar inför Yrkes-SM för unga lastbilsförare

Den 15 oktober är det dags för de årliga kvaltävlingarna för unga lastbilsförare inför Yrkes SM 2020. Ungdomar från gymnasieskolans fordonsprogram, inriktning transport, ska visa prov på skicklighet i flera spännande och utmanande moment som alla tillsammans speglar en lastbilschaufförs vardag.

Stor koncentration och gott omdöme krävs när olika tävlingsmoment som lastsäkring och precisionskörning för både lastbil och truck ska genomföras. Utöver dem tillkommer också teoretiska prov som eleverna ska skriva.

Kvaltävlingarna äger rum på tre olika orter:
Värnamo – 15 oktober (Finnvedens gymnasium)
Skövde – 17 oktober (Kavelbro gymnasium)
Östersund – 22 oktober (JGY Fyrvalla)

Cirka två dagar före respektive tävling översänder vi tävlingsinformation med deltagarlistor media i de tävlandes regioner. Segrarna i varje kvaltävling kvalificerar sig till Yrkes-SM som 2020 genomförs i Helsingborg.

Arrangör är Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, TYA, Huvudpartner är Volvo Lastvagnar som förser tävlingen med toppmoderna och ändamålsenliga fordon.

Arbeten med transporter av olika slag ökar ständigt och branschen har ett kontinuerligt behov av nya välutbildade lastbilsförare. Gymnasieskolorna, Yrkesvux och Arbetsförmedlingen erbjuder idag över tretusen utbildningsplatser, men de svenska transportföretagen har varje år behov av att anställa betydligt fler. 50 000 nya förare behövs de närmaste 10 åren.

Lasse Holm, TYA, ser vikten av att utbildningen håller hög kvalitet trots den stora efterfrågan.
– Den som utbildar sig till lastbilsförare idag har en i princip 100-procentig chans att få jobb direkt efter studierna. Detta innebär att lastbilsförarutbildning är en mycket bra deal för både individen och samhället, säger han.

TYA jobbar för att fler ska söka gymnasiets transportutbildningar och att utbildningsplatserna ska öka både på gymnasiet och vuxenutbildningen.
– Vi ser att många skolor idag har en hög standard och vi jobbar tillsammans med dem för att ytterligare förbättra utbildningen och inte minst APL-praktiken, avrundar Lasse Holm.

Om artikeln

Publicerad: 2019-10-08 15:15
Kategori: Nyheter
Taggar: Kvaltävlingar Transportgymnasium TYA Volvo Lastvagnar Yrkes-SM