Dansk polis gjorde razzia hos Therkelsen – fem gripna

Danska Tungvognscenter Öst har idag tillsammans med de övriga tungvognsenheterna i Sydøstjyllands Politi och Nordjyllands Politi genomfört ett större tillslag mot ett danskt åkeri med huvudsäte i de sydliga delarna av Jylland. Fem anhölls under tisdagen, misstänkta för att ha förfalskat handlingar i syfte att dölja otillåten cabotagetrafik med sina utlandsregistrerade dragbilar.

Enligt den danska tidningen JydskeVestkysten och flera andra medier är det åkeriet H.P. Therkelsen i Padborg som är föremål för polisens razzia.

Tungvognsgrupperna har granskat verksamheten som man misstänker använder falska dokument för att dölja olaglig transportverksamhet i form av otillåtet cabotage.

H.P. Therkelsen har utöver sin bas i Padborg även registrerat verksamheter på adresser i danska Nørresundby samt i Tyskland och i Polen. Flera dragbilar i åkeriets flotta bär enligt danska TV Syd utländska registreringsskyltar.

Sammanlagt anhölls fem personer, varav fyra är chaufförer och en är anställd på åkeriets huvudkontor i Padborg.


Polisen och åklagarmyndigheten
överväger för tillfället om de fem ska tas in till ett så kallat grundlovsforhør (ett ingående förhör om brottsmisstanken inför domstol). Man har dock valt att försätta två av chaufförerna på fri fot.

Totalt har fyra av verksamhetens tyskregistrerade lastbilar tagits i beslag vid tillslaget, som inleddes klockan 9 på tisdagsmorgonen.
– Vi har verkställt den här razzian för att sätta stopp för lagöverträdelser i transportbranschen. Det ska råda lika villkor och ordnade förhållanden i verksamheter som bedriver transporter och om någon enskild företagare lever gott på att lura systemet så ska de stoppas och ställas till svars för sina handlingar, säger poliskommissarie Henrik Fobian vid Midt- og Vestsjællands Politi och tillägger att polisen har stort fokus på otillåtet cabotage.

Midt- og Vestsjællands Politi vill inte lämna några ytterligare kommentarer i ärendet med hänvisning till den pågående förundersökningen.

Ytterligare personer ska förhöras och verksamhetens dokumentation ska gås igenom innan man kan ta ställning till hur man ska driva ärendet vidare.
– Jag är säker på att det inte har framställts några falska dokument, men om ett övertramp har gjorts är det självklart beklagligt, säger Peter Therkelsen på H.P. Therkelsen till JydskeVestkysten.

Foto: H. P. Therkelsen A/S, LinkedIn

Om artikeln

Publicerad: 2019-10-08 20:36
Kategori: Nyheter
Taggar: Cabotage H. P. Therkelsen A/S Transportfusket Tungvogncenter Tungvognscenter Öst Tungvognscenter Syd