Tog rast på E20 i mörkret

Postnord: Vi har talat med chauffören

Sent kvällen den 25 september är yrkestrafikgruppen i Eskilstuna på väg hem. De ser då ett helt mörklagt ekipage som står parkerat ute på E20 vid Härad. De vänder om för att ta reda på varför ekipaget står där.

Det är ett av Postnords ekipage som är på väg österut och i hytten sitter en chaufför av bulgariskt ursprung. Han tyckte det var okej att parkera på E20 i mörkret.

Varför stod han där? Haveri?
– Nej, han hade helt enkelt glömt att ta sina 45 minuter i Örebro, säger bilinspektör Patrick Zetterberg.
Föraren hade parkerat på platsen eftersom körtiden var slut.

Fanns det inga andra möjligheter att stanna tidigare på en bättre plats?
– Jodå, säger Zetterberg. Han har haft flera möjligheter till en bättre parkering innan han till sist måste dra handbromsen.
Zetterberg upplevde föraren som tämligen likgiltig inför det olämpliga i det han gjort då denne tyckte att han stod bra där han stod.

Nu fick föraren en bot om 2 000 kronor vilka kommer att betalas då mannen är skriven i Sverige och så fick han flytta på sig vilket innebar att han överskred kör- och vilotiderna.
– Han måste skriva ut en remsa för detta tillfälle och göra noteringar om vad som inträffat för att kunna visa upp vid en annan kontroll, säger Zetterberg.

När det gäller händelser som föranleder att föraren behöver skriva ut en remsa med en förklaring, menar Zetterberg att en gång är ingen gång.
– Men kommer man med ett större antal remsor under 29 dagar, bör frågan ställas om huruvida det handlar om planeringsfel, säger han.

Gjorde ni mer kontroller på ekipaget?
– Nej, det gjorde vi inte med tanke på var vi befann oss i mörkret, avrundar bilinspektör Patrick Zetterberg.

Vi kontaktar Postnord. Det är deras varumärke som hamnat i fokus på grund av chaufförens agerande.
– Självklart ska våra förare följa de regler som gäller på vägarna. Vi har nu talat med föraren som förstått att han stannade på en olämplig plats och det kommer inte att upprepas, hälsar man från Postnord.


Om artikeln

Publicerad: 2019-09-30 16:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilinspektör Eskilstuna Felparkering Kör- och vilotid Polisen PostNord