Stölder drabbar 2 av 3 skånska entreprenörer

Nästan hälften av alla stölder mot maskinentreprenörer, åkare och lantbrukare anmäls aldrig till polisen. Det visar en undersökning som genomförts av Stina Bengtsson och Charlein Simonsson och som presenteras på Entreprenad Live fredagen den 13 september kl 13.00.
Charlein Simonsson och Stina Bengtsson
Charlein Simonsson och Stina Bengtsson

I ett pressmeddelande svarar Charlein Simonsson på varför undersökningen genomförts.
– Stölder är ett omfattande problem inom det här området och mörkertalet är stort. Vi har bland annat velat ta reda på hur mycket av stölderna som aldrig anmäls till polisen. För att få veta hur stort problemet verkligen är har vi skickat ut en enkätundersökning och bett entreprenörer, åkare och lantbrukare själva uppge hur mycket de har fått stulet, säger hon.

Resultaten av undersökningen visar att bara 60 procent av stölderna polisanmäls.
– Framför allt är det mindre stölder, som till exempel stöld av diesel ur tanken, som aldrig kommer till polisens kännedom, säger hon.

Undersökningen visar också att två av tre maskinentreprenörer i Skåne drabbades i fjol. Bara i Skåne kostar stölderna aktörerna 730 miljoner årligen.

Hur mycket kostar det här för Sverige?
– Vi har utifrån vårt resultat i Skåne skalat upp siffrorna till hela Sverige och räknar med att det stjäls för 4,7 miljarder kronor årligen, säger hon. Och då är det totalkostnaden uppskattad av de drabbade aktörerna själva, vi har i våra beräkningar tagit med vad det till exempel kostar i förlorad arbetsförtjänst när maskinentreprenören tvingas stå stilla för att maskinen är borta.


Är det mer eller mindre
än vad man tidigare känt till?
– Vi tror inte det har gjorts en sådan här total uppskattning tidigare och i varje fall har inte vi hittat några sådan siffror, svarar hon.

Vad ska man göra åt det?
– Vårt examensarbete har framför allt koncentrerat sig på att försöka kartlägga omfattningen av stölderna och inte så mycket kring vilka åtgärder som bör vidtas, säger hon. Men eftersom mycket av maskinerna antas lämna Sverige så vore en möjlig åtgärd att införa kontroll av gods som lämnar Sverige. Det krävs också mer statistik för att komma till bukt med detta stora problem, så det är viktigt att man arbetar med att försöka öka anmälningsbenägenheten.

Enligt studien skulle anmälningsbenägenheten hos aktörerna öka om fler stölder hade utretts och löses.

Rapporten är Charlein Simonssons och Stina Bengtssons examensarbete från civilingenjörsprogrammet inom industriell ekonomi på Lunds tekniska högskola. De har undersökt stöld ur fordonstank, ur större tank, stöld ur fordon, av helt fordon samt inbrottsstöld ur tillfällig barack.

Om artikeln

Publicerad: 2019-09-05 14:00
Kategori:
Taggar: Dieselstöld Entreprenad Live Polisen