Ännu en kombitransport som faller

Åkeriet: ”Speditören planerar alla våra fordons transportupplägg”

Ännu en kombitransport blev ett misstänkt otillåtet cabotage när ett ekipage stoppades kvällen den 25 september i Strängnäs. Dagen efter betalade åkeriet sanktionsavgiften, men hänvisar till att det är speditören som planerar transporterna.

Den aktuella speditören fortsätter att få sina kombitransporter underkända. Kvällen den 25 september stoppade yrkestrafikgruppen i Eskilstuna ännu ett sådant ekipage vid Biskopskvarn i Strängnäs. Det litauiska åkeriet var emellertid ett nytt namn.

Den pågående transporten från Södertälje till Katrineholm, klarade kombidirektivets krav på avstånd.
– Men, bilen hade kommit in i Sverige för sju dagar sedan och under den tiden utfört en blandning av kombi- och cabotagetransporter varav tre transporter dessutom varit för långa för att klara kombidirektivets krav, säger bilinspektör Patrick Zetterberg.
Speditören har under mycket kort tid dragit på sig flera anmälningar om brott mot beställaransvaret.

Ekipaget klampades, men redan dagen efter betalades sanktionsavgiften av åkeriet.

Vi känner igen dragbilen och kan därför kontakta det litauiska åkeriet Arijus som är ett gammalt, väletablerat åkeri. De har samarbetat med den aktuella speditören sedan fem år tillbaka.

De känner till händelsen och det är första gången något sådant har hänt. Arijus är inte alls nöjda med det inträffade och har tagit upp saken med speditören.

Men, det är ju åkeriets ansvar att veta vad som får köras eller inte.
– Våra fordon används av speditören för körningar i hela Europa. Körningarna fordonen får, planeras helt av speditören. Vi har hittills inte haft anledning att inte lita på att köruppläggen skulle vara korrekta, svarar man på Arijus som alltså nu fått anledning att vara mer vaksamma.

Om artikeln

Publicerad: 2019-09-27 16:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilinspektör Cabotage Eskilstuna Kombitrafik Polisen Transportfusket Zetterberg