Telegigant testar nytt system att hitta parkering

Så mycket som tre av tio bilar som kör runt i storstädernas centrum letar efter parkeringsplats. Tillsammans med den internationella telegiganten Vodafone, testar Ford nu ett system som ska göra det lättare att finna parkeringsplatser, särskilt i stadskärnor. Frågan är om systemet skulle kunna användas för att finna lastbilsparkeringar.

På Facebook finns bland annat Anders Armgrens grupp Parkering i vilken chaufförer hjälps åt att berätta var stora ekipage kan stå och var släp kan ställas av. Är det möjligt att med det nya systemet som nu testas, utveckla möjligheterna till att finna parkeringsplatser även för lastbilar?

I städer som London och Frankfurt har det räknats ut att en genomsnittlig förare använder 67 timmar varje år enbart på att leta efter parkeringsplatser.

Systemet Parking Space Guidance som testas, bygger på att allt fler bilar kommer att vara uppkopplade på internet och kunna kommunicera med varandra. Det kommer att på bilens display visas var det finns lediga platser i närheten och hur föraren ska ta sig dit.

Detta ska spara tid och pengar samt ge bättre luftkvalitet.
– Bilens navigationssystem är perfekt för att ge dig rätt väg till din destination, men hjälper dig inte mycket att hitta parkeringsplatser i närheten. Systemet som testas kan snabbt hjälpa förarna till en parkeringsplats, säger produktutvecklingsingenjör Tobias Wallerius på Ford Europa.

Vi kontaktar Anne Sønsteby, informationschef på Ford Motor Norge. Kan systemet hitta en ledig parkeringsplats?
– Ja, det är det som är så bra med systemet, säger hon till oss.

Vi frågar henne om systemet skulle kunna användas av tung trafik för att hitta just lediga parkeringsplatser utmed vägarna.
– Absolut. Det kan bli Steg 2 och när du publicerar artikeln kan du skicka en länk och förklara mer, så ska jag föra det vidare, avrundar hon.

Vill du veta mer om hur systemet fungerar i ord, bild och video, gör du det här.

Om artikeln

Publicerad: 2019-07-10 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Ford Motor Lastbilsparkering Miljö Parkeringsplats System Parking Space Vodafone