Chauffören: Jag är besviken på juristen

När Mina's Åkeri AB:s chaufför skadas allvarligt i augusti 2018 i samband med en lossning på Byggmax i Falköping, drabbas även åkeriet ekonomiskt. De rekommenderas en jurist som initialt ingav stort förtroende och hopp om att skadeståndskraven skulle infrias trots byggjättens resurser. Samma jurist får en annan chaufför, Mats Holmlund, rekommenderad – med samma resultat.
Mats Holmlund
Mats Holmlund

Efter Byggmaxolyckan får Mina’s Åkeri av Åkaren i Sverige AB rekommenderat jurist Maria G. Virtanen. Resultatet blir förödande för åkeriet. Under samma tid får även chauffören Mats Holmlund samma jurist rekommenderad via samma kanaler när åkeriet han då körde för, inte längre kunde betala hans lön.

Mats Holmlund sänder oss en rad dokument samt sparad, skriftlig kommunikation mellan honom och Virtanen. Vi läser avtalet mellan honom och juristen som bekräftar att hon ska representera honom från och med 27 augusti 2018 ”tills dess målet är klart eller att fullmaktsgivaren tar tillbaka fullmakten”. Mats är fullmaktsgivaren.

Hon skriver en förhandlingsframställan till det aktuella åkeriet som svarar och inte bestrider att Mats ska ha sin lön, men att det inte finns några pengar i bolaget längre.

Det beräknade värdet av tvisten landar på 722 600 kronor.
– Ett stort belopp, men hon ingav förtroende och jag utgick från att hon visste vad hon gjorde och det gav mig hopp, säger Mats som vid det laget kämpade med ekonomin.

Den 11 oktober ger hon Mats skriftliga instruktioner om hur han ska skicka in stämningsansökan till Tingsrätten samt hur han ska betala de 2 800 kronorna det kostar.
– Jag lyckas inte få igenom ansökningen och betalningen trots instruktionerna, så vi löser det genom att jag sätter in summan på hennes kontonummer så att hon kan skicka in allt, berättar Mats.

När inget ärendenummer kommer kontrollerar han med Tingsrätten, men de har vare sig fått pengar eller stämningsansökan, säger han. Dessutom är Virtanen ofta svår att nå, säger han vidare.
– Det gavs alltid en massa ursäkter för det och jag kände att allt inte var trovärdigt, säger han.

Den 16 oktober försätts åkeriet i konkurs.
– Det var jag som berättade det för henne. Hon hade inte koll på det, säger Mats. Det blev bråttom att få fram kontonummer eftersom jag ju skulle ha pengar ur konkursboet.
Han skickar kontonummer och uppgifter till juristen, men inga pengar kommer.

Mats anser att Virtanen brutit det ingångna avtalet med honom.
– Hon fick pengar för Tingsrätten, men inget lämnades in, hon hade inte koll på att åkeriet gick i konkurs och de 722 600 kronorna lär jag inte få se röken av nu, säger han. Då brast det för mig.

Mats blir så arg att han gör det man aldrig får göra i affekt – skickar sms till Virtanen som då, med omedelbar verkan den 12 november, avsäger sig uppdraget och avslutar deras avtal.
– De 2 800 kronorna jag skickade henne för att betala in till Tingsrätten, har jag inte fått tillbaka trots att inget lämnats in och hennes krav på arvode på 18 750 kronor vill jag inte betala eftersom jag menar hon brutit vårt avtal på olika sätt och jag anser inte att hon gjort sitt jobb.

Eftersom Mats inte vill betala hennes arvode har det gått till Kronofogden och nu väntar Tingsrätten.
– En jurist är en person som representerar lagen och man ska kunna lita på en sådan person. Jag hade uppenbarligen fel, avrundar Mats som nu ska kontakta en annan jurist.

Vi har sökt Maria G Virtanen för att hon ska kunna ge sin syn på det som hänt, men inte heller i detta ärendet återkopplar hon till oss.

Om artikeln

Publicerad: 2019-07-11 16:44
Kategori: Nyheter
Taggar: Åkaren i Sverige Byggmax Jurist Konkurs Kronofogdemyndigheten Maria G Virtanen Mina\'s Åkeri Tingsrätt