Skräckscenario på E20:

Lastbil skenade okontrollerat – tvingades köra av vägen

En chaufför ringer till polisen under eftermiddagen idag och säger att han inte kan få stopp på sitt ekipage. Han kan inte bromsa, inte växla och inte heller vrida om och ta ut tändningsnyckeln. Hastigheten är 50 km/h, men rondellen i Laxå närmar sig.

När chauffören ringde var han på väg nordost på E20 vid Vårgårda, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg till media.
– Han kan inte påverka hastigheten på lastbilen, bromsarna fungerar inte och han kan inte växla vare sig upp eller ner utan ligger på sexans växel, säger Fuxborg.
Polisen låg med flera enheter framför ekipaget och höll undan trafiken.

När Proffs pratar med Fuxborg, berättar han att det handlar om en Scania och att den operativa polisen var i kontakt med en tekniker på Scania för att fråga om det fanns något sätt att stanna motorn.
– Det gick nämligen inte heller att vrida om tändningsnyckeln, säger han vidare.

En teori som Fuxborg säger att Scania hade, var att motorn börjat gå på motorolja. Detta har vi ännu inte fått bekräftat av Scania.


Med 250 liter diesel
i tanken fanns inte alternativet att köra slut på dieseln eftersom rondellen i Laxå närmade sig.
– Det rekades efter en plats där han kunde gå av vägen så säkert som möjligt och på en raksträcka strax norr om Skara kunde han klockan 14.24 köra ut bilen på en åker där den blev stående, säger Fuxborg.

Vi kontaktar även företaget som äger bilen, men där får vi beskedet att ingen finns kvar på plats som kan svara på mer detaljer. Vi lyckas ändå få fram att det är ett fordon som är tillverkat 2015 och påställt augusti 2016 och inte är av den nya generationen Scania.

I väntan på mer information från Scania, kontaktar vi en Scaniaverkstad och beskriver scenariot och att en teori som polisen fått av Scania när det var skarpt läge, var att motorn möjligen börjat gå på motorolja.
– Vi har haft en lastbil inne i verkstaden som när vi startade gick på motorolja, säger personen vi talar med. Det gick inte att vrida om tändningsnyckeln och det slutade med att motorn varvade tills den exploderade.

Det är starka krafter i rörelse och det kan vara nära nog omöjligt att bromsa till ett stopp och är den automatväxlad, kan växlarna bli särskilt svåra att få i eftersom kopplingspedal saknas.

Fordonet har grönt kort och kommer sannolikt att hamna på en Scaniaverkstad för vidare utredning.

Om artikeln

Publicerad: 2019-05-20 16:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Scania Skara Skenande lastbil Trafikolycka