Socialdemokraternas EU-kandidat Johan Danielsson:

”Jag vill sätta stopp för permanent kombitrafik”

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet, EU-val, i Sverige. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren. Vi har kontaktat samtliga riksdagspartier i Sverige för att ta reda på vem som kommer att ”fronta” partiet i EU, i de frågor som rör vägtransportbranschen. I vår artikelserie ”EU-valet 2019” presenterar vi kandidaterna. Först ut är socialdemokraterna med ett i sammanhanget helt nytt namn, Johan Danielsson.

Socialdemokraternas starka transportnamn i Bryssel var under flera år Jens Nilsson. Efter hans tragiska bortgång, axlades hans roll av Marita Ulvskog som inte kommer att kandidera på nytt i år. Nu presenterar Socialdemokraterna Johan Danielsson för transportbranschen.

Johan Danielsson är 36 år, född och uppvuxen i Borlänge, men bor nu i Älvsjö utanför Stockholm med sambo och två barn.
– De senaste nio åren har jag varit ansvarig för EU-frågorna på LO, säger han.

Danielsson har följt de europeiska transportfrågorna under många år i sitt arbete på LO.
– De senaste åren har jag bland annat haft ansvar för att följa mobilitetspaketet och har tillsammans med Magnus Falk på Transport, publicerat en mindre rapport om kombidirektivet och dess effekter på svensk transportmarknad.

Han har arbetat med europeisk arbetsmarknadspolitik de senaste nio åren, men då ur ett fackligt perspektiv. Han sitter bland annat i Europafackets styrelse, men har ingen erfarenhet från politiska uppdrag.

En bra egenskap som politiker hos sig själv, ser han att hans fackliga arbete ger honom.
– Det har gett mig goda kontakter med vanligt folk ute på arbetsplatserna och jag vet hur EU-politiken påverkar i praktiken, säger han. Samtidigt vet jag hur man går tillväga för att få saker och ting gjorda i EU-parlamentet.

Att inte vara en driven politiker behöver inte vara en nackdel, tänker Johan Danielsson. Det kan även vara en fördel.


Vad ser du som det
största problemet för transportnäringen sett ur ett svenskt perspektiv?
– Att EU:s regelverk i kombination med undermåliga kontrollsystem i Sverige, har skapat förutsättningar för en gigantisk marknad där mer eller mindre kriminella företag tjänar pengar på att dumpa löner och arbetsvillkor, säger Danielsson.

Om han blir invald till parlamentet vill han se till att mobilitetspaketet blir så bra som möjligt. Han vill stänga möjligheten för utländska företag att permanent bedriva kombitrafik i Sverige.
– Och att reglerna för cabotagetrafiken ändras så att vi kan få stopp på missbruket, säger han. EU-kommissionens försök att liberalisera kör- och vilotiderna måste stoppas.

Det gäller att få bukt med EU-länder som inte sköter sig.
– Det är inte rimligt att Polen utfärdar nära 70 000 förartillstånd till tredjelandsförare under ett år, säger han.

Johan Danielsson nämner Cypern och Irland som andra länder där myndigheterna blundar för suspekta företagsupplägg. Myndigheter som inte sköter sig bör exempelvis kunna fråntas möjligheten att utfärda intyg under en tid.

Han vill också införa en nollvision för dödsolyckor på arbetsplatser i EU:s nästa arbetsmiljöstrategi.
– I hela EU är det varje dag 4 000 personer som går till arbetet för att aldrig mer komma hem igen, säger han. Det är inte acceptabelt.

Varför ska man rösta just på dig?
– För att jag varje dag de kommande fem åren kommer att arbeta för ordning och reda på arbetsmarknaden och den självklara principen att alla som arbetar i Sverige ska ha svenska kollektivavtal. Jag ägnar valrörelsen åt att resa runt i Sverige och besöka arbetsplatser för att se och lära mig om de möjligheter och utmaningar som människor möter varje dag. Jag kommer att ta med mig de erfarenheterna till Bryssel och att göra vad jag kan för att få EU att stå upp för vanligt folk och lösa de problem som människor har i sitt arbete och i sin vardag.

Nästa fredag får du möta ett nytt parti och en ny kandidat här på tidningen Proffs nyhetssajt.

Här kan du läsa de artiklar som Proffs hittills har publicerat under vinjetten ”EU-valet 2019”.

Om artikeln

Publicerad: 2019-03-29 16:10
Kategori: Nyheter
Taggar: EU-valet 2019 Johan Danielsson Socialdemokraterna Valkompass