Med det här ekipaget försökte en 28-årig litauisk chaufför smuggla ut stöldgods från Sverige. Kustbevakningen lyckades dock stoppa utförseln och föraren är nu häktad.

Kustbevakningen fann lastbil full med stöldgods – föraren häktad

Två bilar, mängder av motorsågar och andra maskiner påträffas under en kontroll. Det ledde till beslag och en gripen chaufför som senare häktades. Stöldgodset söker nu sina ägare.

Det var under lördagskvällen den 9 februari som Kustbevakningen i Stilleryds hamn, Karlshamn, under en lastsäkringskontroll upptäckte att ett ekipage som deklarerat sig vara tom på väg ut ur Sverige, i själva verket var fullastad med vad som nu misstänks vara stöldgods.

Den 28-årige litauiske föraren greps av polisen och ekipaget med innehåll togs i beslag.

Gången i brottmål är sådan att åklagaren anhåller personen om det finns tillräckliga skäl. En person får sitta anhållen i tre dagar sedan måste en häktningsframställan skickas in till tingsrätten eller så måste personen försättas på fri fot.

Tingsrätten beslutar att häkta om det finns sannolika skäl eller så får de häva anhållandet.
Åklagaren har vid häktning i normalfallet två veckor på sig att slutföra förundersökningen och därefter väcka åtal genom att skicka in en stämningsansökan.


Proffs har talat med åklagare
Stina Brindmark i Karlskrona som handhar ärendet. Vad sker nu?
– Mannen är fortsatt anhållen och jag ska inom kort besluta om han ska begäras häktad eller inte, säger hon till oss. Han kommer nu att höras igen tillsammans med sin offentliga försvarare.
Ekipaget är också fortsatt i beslag.

Blekinge Läns Tidning, BLT, skrev om händelsen och publicerade ett foto med fokus på litauiska Vlantana. Det föranledde flera personer att kontakta Proffsredaktionen. En del nöjda med att Vlantana ”åkt dit” utan att notera bildtexten som angav att det ekipaget på bilden inte var inblandat. Andra menade att det var medias sätt att hinta om vem det faktiskt ändå handlade om.

Vi frågar åklagaren om vilket åkeri som ligger bakom, men då det är en pågående förundersökning, är svaren vi kan få begränsade.
– Jag har själv inte sett fotot i BLT och kan varken bekräfta eller dementera om det är det aktuella företaget, säger Brindmark. Jag kan säga så mycket att det aktuella ekipaget inte bär deras logotyp.

BLT:s chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk säger att valet av bild inte ska ses som en hint från media. Den var tänkt som en genrebild från hamnen för att skildra verksamheten i allmänhet.

Hon håller dock med om att det hade varit bättre med en mer översiktlig bild.
– Det blir olyckligt om en logotyp får för stort fokus i bilden och om detta kan misstolkas. Vi bytte ut bilden redan under gårdagen (läs i förrgår), mot en som i stället visar det misstänkta stöldgodset, avrundar hon.


Vlantana berättar för Proffs
att även de har tillskrivit Blekinge Läns Tidning för att få en förklaring. De väntar fortfarande på svar.

Under tisdagen berättar åklagaren för Proffs att ett omfattande arbete pågår med att hitta ägarna till godset och man tar gärna emot tips om var exempelvis alla dessa identiska motorsågar kan ha hämtats. De båda bilarna inne i trailern är svenskregistrerade och blir lätta att spåra.

Eftersom föraren försökt föra ut stöldgodset ur landet, rubriceras det som häleri.

Föraren förnekar brott, men på tisdagen lämnade åklagaren in en häktningsframställan till tingsrätten som redan under eftermiddagen fattade beslut om att häkta den 28-årige mannen.
– Föraren häktades då tingsrätten fann att det föreligger sannolika skäl för misstanke om häleri. Räcker inte de två initiala veckorna för min fortsatta förundersökning inför ett eventuellt åtal, kommer jag att begära förlängning, sammanfattar Stina Brindmark.

En del av stöldgodset som var på väg att lämna landet.
En del av stöldgodset som var på väg att lämna landet.

Om artikeln

Publicerad: 2019-02-13 09:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Häleri Karlshamn Stillerydshamnen Stöldgods Transportfusket Vlantana