Förare körde för Vlantana – med falskt körkort

Åkeriet: ”Det var far och son som körde”

Ett ekipage från litauiska Vlantana, stoppas natten till den 28 februari på gränsen mellan Sverige och Norge. Kontrollanter från Statens Vegvesen finner då att förarens körkort var förfalskat och polisen tog över utredningen.
Skanna, skriv din adress, skicka - klart!
Skanna, skriv din adress, skicka - klart!

Proffs kontaktar Vlantana för att ställa frågor kring händelsen. De bekräftar det inträffade och berättar att fordonet kördes med dubbelbemanning.
– Det var far och son som körde och en av dem har arresterats för att ha uppvisat ett falskt körkort, säger Algimantas Sniepis, kommunikationschef på Vlantana till tidningen Proffs.

Sniepis berättar att företaget har rutiner för rekrytering och urval av nya chaufförer. Under den processen måste förarna bifoga alla nödvändiga dokument som ger dem rätt att arbeta som yrkesförare. Dessutom måste tilltänkta förare visa upp ett CV med rekommendationer från tidigare arbetsgivare och ett officiellt Clean Criminal Record, alltså ett utdrag ur belastningsregistret (brottsregistret).
– De får inte ha haft anknytning till brott de senaste fem åren, säger Algimantas Sniepis vidare.

All information kontrolleras i enlighet med den lagstiftning som gäller för respektive förares medborgarskap.
– Dessutom måste förare som nyligen rekryterats, genomgå och klara kurser där ett av ämnena handlar om ansvar för olaglig verksamhet under arbetet, säger han.


Vem bär ansvaret i detta
fallet, menar ni?
– I enlighet med företagets regler, har vi inlett en intern utredning rörande händelsen och ansvarsfrågan. När den är klar kommer beslut att fattas om vilka åtgärder som måste vidtas, säger Algimantas Sniepis.

Efter avslutad undersökning kommer de också att ha ett ledningsmöte bland annat för att se över hur proceduren med att anställa förare måste förbättras och en tidsram för detta kommer att sättas.

Vlantana beklagar det som har hänt.
– Tyvärr har inte företag samma kontrollverktyg och möjligheter till djupkontroller som kontrollmyndigheterna har att tillgå för att kontrollera dokuments äkthet. Vi kommer att göra allt vi kan för att ha kontakt med aktuella myndigheter som kan rekommendera hur vi kan förebygga dylika fall i framtiden, sammanfattar Algimantas Sniepis.

Fordonet på bilden ägs av Vlantana men har i övrigt inget med artikeln att göra.

Om artikeln

Publicerad: 2019-02-28 16:17
Kategori: Nyheter
Taggar: Falskt körkort Norge Statens Vegvesen Transportfusket Vlantana