Fordonen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Tidningen Proffs, arkiv

Stor efterfrågan på lastbilsförare men på Komvux minskas antalet platser

Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, TYA, menar att Sverige behöver tusentals nya yrkesförare. Behovet är stort och att rekrytera kompetenta chaufförer är ett av åkerinäringens största problem idag. Trots att yrkesförarutbildningarna oftast leder till anställning, har Skolverket fått en lägre budget för 2019, vilket innebär att det inte är möjligt att utbilda förare i den utsträckning som både TYA och många åkerier önskar.
Lasse Holm, projektledare på TYA. Foto: Heidi Bodensjö, arkiv
Lasse Holm, projektledare på TYA. Foto: Heidi Bodensjö, arkiv

2018 bedömde TYA att det behövs 7 000 nya förare under det kommande året. I dagarna meddelar Skolverket att 863 blivande förare har möjlighet att utbilda sig via Komvux.
– Det är ett bra tillskott till transportbranschen men vi hade hoppats på en ökning upp till tusen platser, säger Lasse Holm, projektledare på TYA. 276 kommuner ansökte om 1 271 utbildningsplatser vilket är en ”översökning” med 32 procent. Tyvärr har Skolverket fått mindre medel för 2019.

TYA uppmanar nu regeringen och Skolverket att skjuta till mer medel till utbildningen som är mycket efterfrågad och som i de flesta fall leder direkt till en anställning.
– Kommunerna ser behovet av förare och arbetar aktivt för att möta det. De vill verkligen utbilda fler, avslutar Lasse Holm.

Om artikeln

Publicerad: 2019-01-22 10:50
Kategori: Nyheter
Taggar: Politik Rekrytering TYA Utbildning