Åkte fast för fortkörning – skyllde på dåliga däck

Ett trailerekipage stoppas för fortkörning. Förarens ursäkt är att däcken inte är bra nog och därför behöver han mer fart för att komma upp för de hala backarna. Föraren av en A-traktor får sitt fordon bortbesiktigat och körkortet omhändertaget. En liten glimt av trafikpolisens vardag utanför Hudiksvall.
Trafikpolis Lars Österberg.
Trafikpolis Lars Österberg.

Vi gör ett kort nerslag i trafikpolisens vardag norr om Hudiksvall där trafikpolis Lars Österberg torsdagseftermiddagen den 24 januari vid Tjurmyran utmed E4 norr om Hudiksvall, stoppar ett trailerekipage som kört för fort.

Ekipaget, lastat med tomemballage på väg till Danmark, väcker i sig tankar hos Österberg som konstaterar att det inte känns rätt, men ändå är lagligt. Åkeriet är dansk, men också rumänskt med säte i båda länderna.
– Att ha åkeriet i Rumänien och service och logistik i Danmark innebär att de kan köra i Norden utan att bryta mot cabotagereglerna, säger han.

Nu gick det emellertid för fort, men föraren har en förklaring till det.
– Han sade att hans däck inte var tillräckligt bra varför han måste ha ett fartöverskott för att klara hala uppförsbackar, säger Österberg. Däcken var, om än dåliga, ändå godkända.

Ursäkten fungerar inte och böter för fortkörning skrivs ut. Österberg tillägger att ursäkten kommer från förare av alla nationaliteter och funkar inte bättre för någon av dem.


Dagen därpå, på fredagen
, arbetar Lars Österberg ensam.
– Och ändå betyder det att vi iden dagen har en 20-procentig bemanning, säger han med viss uppgivenhet i rösten.
Sedan berättar han om en A-traktor han stannade på morgonen.

Han stoppar en A-traktor som inte uppfyller kraven och därmed besiktigas bort.
– Den gick fint på alla fem växlarna med sin turbomotor med extra allt. Föraren hade fått sin behörighet genom att köra automatväxlad EU-moped. Lite spännvidd där, skrattar Lars Österberg som ställde fordonet på Tjurmyran för att sedan bärgas till polisens uppställningsplats.

För den unga förarens del innebar detta att hon på plats blev av med körkortet. När åklagaren har gjort sitt, blir det dagsböter för olovlig körning.
– Eftersom föraren är så ung, måste hon höras i sällskap av en advokat, men det brukar sluta med dagsböter á 50 kronor ett antal dagar, säger Österberg.

I övrigt har alla skött sig bra hittills även om det blivit lite nedslag på fordonens skick.

Här lämnar vi trafikpolis Lars Österbergs vardag då han ensam står för 20 procents bemanning av trafikpolisen i polisområdet.

Foto: Lars Österberg

Om artikeln

Publicerad: 2019-01-29 13:10
Kategori: Nyheter
Taggar: A-traktor Fortkörning Hudiksvall Trafikpolisen Trafiksäkerhet Transportfusket Vinterdäck