Det blev rejäla skador på Robins hytt men självklart kunde det ha slutat betydligt värre. Foto: Robin Strömsund

Polskt ekipage i dåligt skick rammade Robin – polisen lämnade ”utan åtgärd”

Ett polskt ekipage rammar Robin Strömsunds lastbil efter att ha gjort en mindre lyckad omkörning. När Robin så småningom lyckas få stopp på polacken, kan han konstatera att kordväven syns på ett av den polskregistrerade trailerns däck. Ett annat har punktering - på en hjulaxel som dessutom är upphissad med spännband. Polisen kommer till platsen, men lämnar igen ”utan åtgärd” efter att ha konstaterat att en av förarna i det dubbelbemannade ekipaget var nykter.
Robin Strömsund med hunden Iza (som inte var med i lastbilen vid tillfället). Foto: Emelie Forsberg
Robin Strömsund med hunden Iza (som inte var med i lastbilen vid tillfället). Foto: Emelie Forsberg

Fredagen den 7 december kör Robin Strömsund söderut på E4 från Umeå. Strax innan klockan 18, i höjd med Ansmark börjar ett trailerekipage köra om.

Robin säger att han kör i 80 km/h på en tvåfilig sträcka när omkörningen påbörjas.
– När han är halvvägs förbi kommer han allt närmare mitt körfält, säger Robin som då började styra längre ut mot räcket. Jag gick så nära att sidomarkeringsljusen på trailern skadades. Det hela var mycket obehagligt.

Med cirka tre meter kvar av omkörningen, svänger föraren in så kraftigt att hans trailer kolliderar med Robins lastbil och skadar dörren, skärmen och huven rejält.

Robin tutar och blinkar för att få den andre att stanna, men det dröjer någon mil tills det blir stopp på rastplats Åheden.

Efter sammanstötningen ringde Robin till 112 medan han följde efter ekipaget. Klockan var då 17.49.
– Med tanke på körsättet och att han vinglade till efter omkörningen, kunde det handla om en rattfylla, säger han.

När de stannat märker Robin att föraren tänker köra iväg varför han rusar fram och bankar på förardörren. Trailerekipaget är polskt och dubbelbemannat.

När polisen anländer 18.20, har Robin redan fyllt i skaderapporten. När han tittade på den polska trailern, fann han brister.
– På sista axeln hittade jag en punktering och axeln var upphängd i ett spännband, säger han. Ett hjul på första axeln hade ett bromsslitage ända in i korden.

Polisen gör ett utandningsprov på Robin och den ena polska föraren, båda visar negativt. Robin undrar hur de, utan att titta på någons förarkort, kan avgöra vem av dem som faktiskt kört.


Bristerna på trailern
kommenteras med att det inte ser bra ut, säger Robin, men ekipaget släpps iväg utan vidare åtgärder.
– Polisen frågar om jag kryssat i att de varit på plats, vilket jag gjort, säger Robin som uppfattade att poliserna inte ville behöva skriva rapport om ärendet.

David Levy är befäl på RLC Nord och säger att Umeåpolisen var på annat, tidigare bokat arbete varför poliser från andra distrikt täckte upp för dem. Han tar med sig våra frågor till de aktuella poliserna.
– Det är två mycket kompetenta poliser, men med spetskompetens inom ett helt annat område, säger Levy.

När det gäller utandningsprovet, får polisen endast blåsa den de rimligen kan misstänka ha framfört fordonet. De kontrollerade ju inte förarkorten?
– Nej, och där har vi åter detta med specialkompetenser, säger Levy. Kontroll av förarkort och andra till yrkestrafiken relaterade kontroller, ligger helt utanför dessa polisers område.


Robin uppfattade det som
att poliserna inte ville ha jobb med att skriva rapport.
– Det är tråkigt om han uppfattat det på det viset, men det inträffade sågs som en trafikolycka, ett rent försäkringsärende och då behöver polisen inte rapportera i detalj om händelsen, säger han.

Levy berättar att poliserna även kontaktade en kollega med rätt kompetens. Denne är tjänstledig, men hjälper ändå per telefon till med bedömningen av ekipagets skick.
– Som jag förstod det, resonerades det som så att det trots allt fanns flera andra hjul som var ok, avrundar David Levy.

Bilden föreställer ett av däcken på den polska trailern som polisen lät köra vidare
Bilden föreställer ett av däcken på den polska trailern som polisen lät köra vidare "utan åtgärd". Foto: Robin Strömsund

Om artikeln

Publicerad: 2018-12-18 16:54
Kategori: Nyheter
Taggar: Trafikolycka Trafikpolisen Trafiksäkerhet Transportfusket