Transport och IKEA överens om schysta villkor

Transportarbetareförbundet och IKEA är överens om att jobba för schysta transportvillkor. Bakgrunden är att Transport har rapporterat om flera fall av överträdelser och etiskt tveksamma transportupplägg.

Social dumping och stora tveksamheter i lagstiftningen för vägtransporter, har lett till osund konkurrens och stora problem inom åkerinäringen i Sverige, står det i pressmeddelandet från Transport.

Transportarbetareförbundet och Ikea har under en tid fört en konstruktiv dialog för att komma tillrätta med problem i Ikeas transportkedjor i Sverige och Norden.

Ikea har nu meddelat Transport, att man avser att gå ut till alla sina transportörer som regelbundet kör inrikes i Sverige och ställa krav på att de tecknar kollektivavtal med Transport eller har kollektivavtalsliknande villkor.

Dessutom kommer Ikea inte att acceptera rena cabotageupplägg för inrikestrafik.

Transports ordförande Tommy Wreth, tycker detta är ett bra initiativ från Ikea och det bästa sättet att komma åt osund konkurrens.
– Då kan vi och Ikea tillsammans se till att transporterna blir schysta, att vi behåller en ärlig konkurrens inom åkerierna och inte minst kan vi kämpa mot social dumping tillsammans, säger han.

 

Om artikeln

Publicerad: 2018-11-08 12:12
Kategori: Nyheter
Taggar: Ikea Schysta villkor Transportarbetareförbundet