DEBATTARTIKEL

Thomas Morell (SD):

”De som nyttjar olagliga transporter sponsrar kriminell verksamhet”

I helgen var det dags igen och den här gången var det bilägare i Jönköping som drabbades. Två stulna Volvo XC60 hittades lastade på ett utländskt lastbilsekipage.
Thomas Morell (SD).
Thomas Morell (SD).

Mönstret känns igen och alldeles uppenbart är det fråga om organiserade ligor som utför dessa brott. Natten mellan den 13 och 14 juni stals fyra Volvo XC 60 i Skara och dessa brott är ännu ouppklarade.

I augusti stoppade polisen två utländska lastbilsekipage på Riksväg 27 utanför Värnamo och de var lastade med två stulna Volvo XC 60 vardera. I den rättsliga prövningen friades förarna eftersom tingsrätten inte ansåg att det var bevisat att de faktiskt stulit bilarna, eller att de hade kännedom om att bilarna var stulna!

Spontant känner man bara – jaha, tror de på tomten också?

Vilka effekter kommer dessa stölder att ha på våra bilförsäkringar? Inte behöver man vara Einstein för att inse att premierna kommer att skjuta i höjden!

Jag har sagt det åtskilliga gånger förr och jag säger det igen! Att de kriminella nätverken har fått så kraftfullt fäste i vårt land beror till stor del på nedmonteringen av trafikpolisen. Det finns inga kontroller att tala om ute på våra vägar och därför har buset kunnat agera fritt.

Trafikpolisens verksamhet var att stoppa fordon och granska tillståndet för transporten. Kontrollpersonalen gick igenom fordon och förarstatus, men viktigast av allt, de vägde fordonskombinationen och kontrollerade lastsäkringen. I och med att kontrollpersonal gick upp och kontrollerade lasten, var det också enkelt att se om det var något onormalt som lastats på fordonet.

Med de senaste stölderna av jordbruksmaskiner, traktorer och inte minst bilar, framgår det med all tydlighet att de kriminella utnyttjar tunga fordon för att flytta stöldgods ut ur landet.

Eftersom upptäcktsrisken är i det närmaste obefintlig har de kriminella kunnat bygga upp en väl fungerande logistik att smuggla narkotika, alkohol, vapen och inte minst människor in i landet.

Lika enkelt har det varit att transportera ut stöldgods ur landet. För att citera en tidigare kollega på trafikpolisen: ”E6 är full av stöldgods som transporteras på nätterna, men vi sover lugnt vidare hemma i våra sängar”.

De som nyttjar de olagliga transporterna sponsrar den kriminella verksamheten. I sin iver att tjäna någon krona på frakten har de stora fraktköparna, utan att blinka, nyttjat transportörer som agerar i landet utan giltiga tillstånd.

I kölvattnet kommer kriminaliteten och en smutsig hantering av människor som är i stark beroendeställning, där situationen närmast kan liknas vid en modern variant av slavhandel.

Sverige måste ovillkorligen få till en väl fungerande kontrollverksamhet som snabbt och effektivt kontrollerar den yrkesmässiga trafiken, där kännbara straff utfärdas för de som bryter mot regelverket.

Koppla också ett tydligt och mycket kännbart beställaransvar till dessa brott, då lär det snart bli ordning på torpet!

Thomas Morell, riksdagsledamot
Sverigedemokraterna

Om artikeln

Publicerad: 2018-11-06 10:38
Kategori: Debatt
Taggar: Kriminaltitet Smuggling Sverigedemokraterna Thomas Morell Trafikpolisen