Stoppade otillåtet cabotage – hämtade klampen med mc

Cabotageärenden kan dra ut på tiden. Ofta måste polisen hindra fortsatt färd genom att klampa dragbilen. Ett problem uppstår därmed om polisen i fråga kör motorcykel och när ingen klamp finns i närheten. Trafikpolis Kjell Andersson löste det – med motorcykeln.
Fredagens otillåtna cabotage.
Fredagens otillåtna cabotage.

Kjell Andersson, trafikpolis i Skara, stoppade i tisdags en bulgarisk dragbil som skulle visa sig köra otillåtet cabotage.
– Han hade kört fler inrikes transporter än vad reglerna medger, förklarar Kjell.

Åkeriet var inte riktigt med på noterna och ställde en rad frågor. Kjell Andersson började därför förbereda för klampning. Problemet var att någon klamp inte fanns i närheten.
– Jag fick helt enkelt köra och hämta en med min motorcykel.

Sagt och gjort. Kjell hämtar klampen, självklart surras den ordentligt på hojen. Men det skulle visa sig att han inte behövde ta till det ”tunga artilleriet”.
– Den svenska speditören fixade fram pengarna. Det tog nog inte mer än sammanlagt tre timmar att avsluta ärendet, konstaterar Kjell Andersson.

[pro_ad_display_adzone id=”212″]


Idag, fredag, är Kjell och
hans kollegor återigen igång och det tar inte lång stund förrän nästa ärende parkerar framför fötterna på dem. Även om det inte var helt enkelt att få föraren i fråga att förstå att han skulle stanna.
– Jag körde med min motorcykel och ger honom tecken att stanna och följa efter. Jag svängde av vid kontrollplatsen, men det gjorde inte chauffören.

Kjell Andersson fick köra efter ekipaget igen och med hjälp av blåljus väcka vederbörandes uppmärksamhet. När ekipaget så småningom rullar in på kontrollplatsen, visar det sig att kontrollen behövdes.
– Ett till otillåtet cabotage, konstaterar Kjell luttrat.

Transportstyrelsen har gett sitt godkännande till att polisen kan kräva in förskottet på sanktionsavgiften. Men då ärendet är färskt, har vi i skrivande stund inga uppgifter om hur det står till med betalningsviljan hos åkeriet. Kanske kommer Kjells klamp till användning, trots allt?

Tisdagens otillåtna cabotage. Speditören grejade så att betalningen gjordes snabbt. Kjell Andersson behövde därför aldrig använda klampen.
Tisdagens otillåtna cabotage. Speditören grejade så att betalningen gjordes snabbt. Kjell Andersson behövde därför aldrig använda klampen.

Om artikeln

Publicerad: 2018-10-05 15:24
Kategori: Nyheter
Taggar: Klampning Otillåtet cabotage Skara Trafikpolisen