Fackets krav: Frige omedelbart de fängslade chaufförerna

Svenska, facklig Plattform Iran, kräver att de fängslade iranska lastbilschaufförerna ska friges omedelbart. Enligt uppgift har över 250 lastbilsförare och egenägda åkare, blivit arresterade.

Den 27 september återupptog lastbilsförarna i Iran sina protester och strejkaktioner för tredje gången. Enligt uppgift har över 250 förare och åkare arresterats och arresteringsvågen fortsätter.

Regimens olika myndigheter anklagar de strejkande för så kallad ”uppvigling i syfte att skapa oordning mot landets säkerhet”. Denna anklagelse har inte något som helst att göra med lastbilsförarnas krav, står det i pressmeddelandet.

Förarnas krav är bland annat schyssta arbetsvillkor, tryggare försörjning, tidigare pensionsålder som resultat av deras mycket svåra och slitsamma arbetssituation, lämpliga vilo- och rastplatser längs vägarna samt eliminering av mellanhänder vid lastningsplatser som ofta påverkar deras förtjänst.

Den galopperande inflationen i landet är en viktig, bidragande orsak till att lastbilarnas reservdelar blivit flera gånger dyrare. Dessutom är många lastbilar i dåligt skick med slitna däck och uråldriga reservdelar. Detta har lett till att trafikolyckorna har ökat.

Det bör påpekas att lastbilarnas dåliga skick gör att de i många fall inte heller skulle kunna användas även om förarna skulle sluta strejka.

Irans islamiska republik och
dess säkerhets- och rättsliga myndigheter har, trots kännedom om de strejkandes verkliga krav, fortsatt med sina arresteringar och även kommit med hot om dödsstraff.

Den Svenska, fackliga Plattform Iran, stödjer de strejkande lastbilsägarnas och förarnas berättigade krav och anser att arbetarnas rätt till protester och bildande av egna fackföreningar samt rätten att strejka, är internationellt erkända, grundläggande rättigheter.

Den Svenska, fackliga Plattform Iran, fördömer säkerhetstjänstens och de rättsliga myndigheternas agerande mot de strejkande och kräver deras omedelbara och ovillkorliga frigivning.

Om artikeln

Publicerad: 2018-10-19 10:57
Kategori: Nyheter
Taggar: Chaufförer Dödsstraff Iran Islam Schysta arbetsvillkor Strejk Transport