Dryga böter till turkiskt åkeri för olaglig transport

Ett turkiskt åkeriföretag blev vid rätten i Kolding den 3 september 2018, dömda att betala 150 000 danska kronor (drygt 220 000 svenska) för att ha utfört transporter utan giltigt tillstånd.

Bakgrunden till fallet är att Tungvognscenter Syd, två gånger har stoppat lastbilar från det aktuella företaget både den 6 december 2017 och den 14 maj 2018.

Båda chaufförerna har tidigare i år blivit dömda för att ha fyllt i tredjelandstillstånd med oriktiga uppgifter.
− Båda förarna fick fängelsestraff och blev efter avtjänade straff, utvisade ur Danmark, berättar specialåklagare Pernille Moesborg.

Böterna till företaget har nu skärpts eftersom företaget har försökt att dölja att de körde på oriktiga tillstånd genom att få chaufförerna att fylla i tillstånden med falska uppgifter, förklarar åklagaren vidare.

Det turkiska företaget var inte närvarande vid rätten varför vi ännu inte vet hur de ställer sig till domen.

Förklaring rörande tredjelandstillståndet är att det i grunden utfärdas ett tillstånd av de danska myndigheterna till Turkiet. Tillståndet utfärdas sedan av de turkiska myndigheterna till ett turkiskt åkeri som måste ansöka om det.

Tillståndet ger åkeriet rätt att köra en tur med gods från Turkiet till Danmark och en tur med gods från Danmark i retur till Turkiet. Tillståndet tillåter inte att gods hämtas eller levereras i andra länder.

Om artikeln

Publicerad: 2018-09-07 15:51
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Rättsfall Tungvognscenter Syd Turkiet