Michael Villingshøj Larsen.Fotograf: Privat

Överfölls och rånades i lastbilen

Det gör ont när han slår sönder min överläpp

"Det känns overkligt, som i en film", säger han. "Sedan inser jag att det faktiskt händer och jag får puls som om jag springer ett maratonlopp." Känslan som uppstår när man klockan fyra på morgonen inser att någon bryter sig in i ens hytt beväpnad med pistol, är något ingen ska behöva uppleva på sin arbetsplats. Brottet rubriceras som grovt rån.

Michael Villingshøj Larsen från Danmark har kört lastbil i nära nog tjugo år och kör nu en fast rutt mellan Danmark och Kemira i Helsingborg. Han och andra kollegor har under alla år stått lugnt och sovit i området nära Kemira. Michael har aldrig hört att någon av kollegorna där har varit utsatt för inbrott tidigare.
– Det vi har i våra tankar är inget de vare sig kan stjäla eller skulle ha glädje av att stjäla, säger han. Rånet är riktat direkt mot mig för att få tag på saker de tror jag har i hytten.

Strax efter klockan fyra på måndagsmorgonen den 19 mars, vaknar Michael av att det smäller högt mot sidorutan. Sedan smäller det igen och igen. Han inser någon kastar stenar mot rutan som till sist splittras. Vid det här laget har Michael vaknat.
– Det känns overkligt, som i en film, säger han. Sedan inser jag att det faktiskt händer och jag får en puls som om jag springer ett maratonlopp.

När rutan splittras, lyckas den ena förövaren öppna dörren och tränger sig, beväpnad med en pistol, in och det blir handgemäng redan där. Michael får ett slag i ansiktet.
– Om det är en attrapp, luftpistol eller en riktig, hinner jag inte avgöra, men det gör ont när han slår sönder min överläpp med den, säger han.

Det är två killar som hotar honom med såväl det som Michael uppfattar som en pistol och även knivar används. De vill ha pengar och annat värdefullt av honom och när de får ut honom, blir det ännu mer slagsmål, viftande med även knivar, sparkar och slag innan de två förövarna ger sig av från platsen på en stor moped eller någon form av scooter.

Michael sätter sig i lastbilen och kör bort till Kemiras huvudvakt som larmar polisen. Klockan är närmare 04.30 då.
– Det tar i alla fall en halv timme innan polisen kommer till platsen och det tycker jag är länge när det handlar om ett överfall, säger Michael.

Tillsammans med polisen kommer även ambulansen som för honom till sjukhuset i Helsingborg där det konstateras att hans överläpp är spräckt och att en framtand sitter snett. Utöver det har han blånader och småsår efter slagsmålet.

När vi frågar om han fick grepp på vilka det var som överföll honom, säger han att åldern är svår att bedöma. De kan lika gärna vara arton som trettio år gamla, säger han.
– Men när de talade omväxlande engelska och svenska, var det med en brytning som påminner om den man hör hos personer från östra Europa och det passar också in på deras utseende, säger han.

Polisens pressinformatör Åsa Emanuelsson berättar att händelsen rubriceras som grovt rån då förövarna även fått med sig en del kontanter.
– En teknisk undersökning har gjorts av brottsplatsen för att säkra bevis, säger hon. Påkoms exempelvis fingeravtryck, kanske de finns i ett register.

Hon håller med om att dessa brott är svåra att lösa och att det är viktigt att personer som hört eller sett något, hör av sig till polisen.

Michael håller på att landa i det som skett och funderar på hur han kommer att reagera när han väl kommer hem. Har du någon att prata med?
– Jo, jag har vänner som är soldater och som varit både i Afghanistan och på Balkan. De kommer att finnas tillhands för mig så att jag kan bearbeta händelsen, säger han.

Han känner en oro i kroppen och tänker på hur det blir när han åter ska sova i lastbilen. Det kan nog bli aktuellt att skaffa någon form av försvar att ha i hytten funderar han innan vi avslutar samtalet.

Om artikeln

Publicerad: 2018-03-20 11:49
Kategori: Nyheter
Taggar: Helsingborg Kemira Överfall Rån