Fotot är taget vid verkstaden vid ett tidigare tillfälle.Fotograf: Nette Schölin, arkiv

Polis och kommun gjorde arbetsplatskontroll på bilverkstad i Ljungby

Under tisdagen gjorde polisen i samverkan med Ljungby kommun en så kallad arbetsplatskontroll hos Padikovi Transport Logistic, en bilverkstad med bulgarisk adress, men med verksamhet i Ljungby.
- Det var en hel del polisbilar på området och poliserna kontrollerade lastbilar som stod parkerade där, berättar en läsare som bevittnade händelsen.

Proffs kontaktar polisen för att ta reda på vad som hände – och varför.
– Vi gjorde en så kallad arbetsplatskontroll, en rutinmässig sådan, som vi ofta gör på olika ställen, berättar Robert Loeffel, pressansvarig på polisen i region syd.

Loeffel säger att man från polisens sida inte hade några större anmärkningar.
– Inte från gränspolisens sida. Trafikpolisen hade bara några enklare påpekanden.

Gränspolisens kontroller går ut på att undersöka om de personer som rör sig på olika arbetsplatser har rätt att vara i landet, förklarar Robert Loeffel. Han kan däremot inte säga om kommunen hade några anmärkningar.

Vi ringer upp Ljungby kommuns Miljö- och byggförvaltning som vi tidigare haft kontakt med då de var snabba med att agera redan den 1 februari 2017 då de, efter att ha fått information om missförhållanden, var på besök hos företaget. Då fann man problem med bland annat avfallshanteringen och hur exempelvis spillolja förvarades. Ägaren var inte på plats då, men ett möte bokades med honom den 17 februari 2017 och då gick de igenom vad som behövde åtgärdas.

Hanna Svahnström på Miljö- och byggförvaltningen var på plats igår och berättar att kommunen den senaste tiden fått allt fler apropåer om bland annat reparationer utomhus, tankning ute på grusplanen och tomgångskörning.

Även avfallshanteringen klagas det på och Svahnström säger att kommunen gärna ser att den hanteringen sker med ett certifierat företag. Hon vill inte beteckna gårdagen som en razzia.
– Både vi och polisen behövde göra en tillsyn, säger hon. Polisen har sitt område att undersöka och vi har vårt, vilket är främst miljöbiten.

Åter finner de att det är problem med avfallshanteringen och vissa saker är även sämre än vid förra kontrolltillfället. Detta är ett oanmält besök och ägaren finns inte på plats varför frågor inte har kunnat ställas till honom. Kan det bli frågan om vite för ägaren?
– Det vet vi inte i dagsläget eftersom vi nu går igenom våra anteckningar från gårdagen, säger Svahnström. Sedan måste vi tala med både med ägaren och hyresvärden för att se hur vi ska gå vidare.

Hon vill också understryka att anledningen till att de gjorde gemensam sak med polisen, inte beror på att de upplever någon hotbild.

Att Padikovi Transport Logistics verksamhet fortsätter att väcka både frågetecken och känslor, är tveklöst. Är det så att ni har ett vakande öga på dem?
– När vi får in anmälningar, såsom vi får rörande detta företag, måste vi undersöka närmare, sammanfattar Hanna Svahnström.

Om artikeln

Publicerad: 2018-02-14 17:23
Kategori: Nyheter
Taggar: Bulgarien Gränspolisen Lastbilsverkstad Ljungby Miljö Trafikpolisen