Två spännband håller fast godset mot flaket.

Dåligt säkrade betongelement kostade 1500

Dåligt säkrad last och ett ekipage i dåligt skick. Inget ovanligt, men knappast något som lagstiftaren tycks ta på allvar. Betongelement som i värsta fall kunde ha fallit av trailern och orsakat svåra skador och dödsfall "straffas" med 1 500 kronor i böter.

Under gårdagens poliskontroll vid Helsingborg, stoppades bland annat ett polskt ekipage lastat med betongelement. Lastsäkringen bestod av några slitna spännband runt det tunga godset.
– Man har lyft på två metallvaggor som står löst på flaket. Därefter har man satt två betongelement i varje vagga. Dessa har man lastsäkrat med två band till varje vagga, förklarar trafikpolis Christer Hansson vid Helsingborgspolisen.

Efter att polisen kontrollerat friktionskoefficienterna mellan materialen i fråga, kunde man konstatera att det saknades 17 spännband för att uppfylla kraven på lastsäkring.
– Vidare konstaterade våra bilinspektörer att trailern hade en brusten stötdämpare, två bromsskivor som inte ”höll måttet”, ett slitet däck, oljeläckage med mera.

Böter? Totalt 1 500 kronor.

Ekipaget ställdes senare upp vid polishuset över natten, i väntan på nya spännband.

Om artikeln

Publicerad: 2017-09-19 13:34
Kategori: Nyheter
Taggar: Helsingborg Lastsäkring Trafikpolisen Trafiksäkerhet