Arkivbild.Fotograf: Göran Rosengren

Straffrekord i Danmark idag:

Vd får böta 1,2 miljoner för fusk med förarkort

Rätten i danska Horsens avkunnade idag en dom i Danmarks hittills största fall av missbruk av förarkort där åtta personer från samma åkeri dömdes. 

Det aktuella målet har pågått sedan i november 2016. Specialåklagare Pernille Moesborg hos Sydöstjyllandspolisen berättar:
– Det hela började i april 2016 när Tungvognscenter Syd stoppade en av åkeriets bilar. Det avslöjades då att man hade fuskt med förarkortet och en utredning sattes igång.

Snart visade det sig att det var fråga om ett omfattande missbruk av förarkort. Allt för att dölja överträdelser av kör- och vilotiderna.
– Nästan samtliga anställda i åkeriet blev åtalade, fortsätter Pernille Moesborg.

Idag fick de åtta åtalade sina domar, däribland vd:n i företaget som dock friades av rätten för att vid ett tillfälle ha kört med en annan persons förarkort. Men han dömdes istället på flera andra punkter.

De övriga sju dömdes till fängelse i allt mellan 20 dagar och fyra månader. De ska också betala böter från 40 000 till 232 500 danska kronor, vilet motsvarar 53 000 – 308 000 svenska.

Samtidigt förlorar de rätten att köra i Danmark, från ett till fyra år framöver.
– De blev dömda till mycket höga böter i det här målet. När man ser på fängelsestraffen ska man känna till att det högsta straffet är sex månader för den här typen av brott, säger Moesborg.

– Sett ur den synvinkeln är straffen hårda, vilket pekar på allvaret av det brott som begåtts, tillägger hon.

Vd:n stod åtalad på fler än 330 punkter, både för att själv ha brutit mot reglerna men också för att ha medverkat till chaufförernas överträdelser.

För hans vidkommande fann rätten att det var frågan om mycket besvärande omständigheter och man tillämpade därför möjligheten att strafframen kunde utökas.

Rätten lade stor vikt vid det mycket höga antalet överträdelser som han dömdes för att ha medverkat till. Med bakgrund mot det, valde rätten i Horsens att döma honom till åtta månaders fängelse, varav två ska avtjänas. Resterande tid omvandlas till samhällstjänst.

Vd:n ska dessutom betala 919 500 danska kronor (cirka 1,2 miljoner svenska) i böter samt att han inte får lov att arbeta som transportledare under tre år.

Om artikeln

Publicerad: 2017-02-02 14:07
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Förarkortsfusk Rättsfall Tungvognscenter Syd