Transportlärare döms för dödlig krock med skylift

Två personer döms till villkorlig dom och 80 dagsböter vardera för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död efter en olycka då en 19-åring som övningskörde lastbil körde på en skylift vid Triangeln i centrala Malmö. En man i 60-årsåldern slungades ur liftkorgen och föll rakt ner i gatan och dog. 

Olyckan inträffade vid halvtvåtiden på onsdagen den 23 oktober 2013 på Södra Förstadsgatan i Malmö. 

Personal från Svedala Skylt & Montage AB höll på att sätta upp juldekorationer med hjälp av en skylift monterad på ett motorredskap, en Volvo FLL, när en lastbil kom körande.

Lastbilens förare var en 19-åring som gick sista året i Framtidsgymnasiets treåriga fordons- och transportprogram. 19-åringen tränade stadskörning och bredvid sig hade hon en körlärare med mångårig yrkeserfarenhet.

Av någon anledning körde lastbilen på, eller stötte till, skyliftens liftbom. Vid sammanstötningen befann sig två män i liftkorgen. En av dem lyckades hålla sig kvar i den svajande korgen, den andre kastades ur och slog i gatan.

Mannen fördes i ambulans till närbelägna Skånes universitetssjukhus men hans liv gick inte att rädda.

En företrädare för Svedala Skylt & Montage AB åtalades i somras för arbetsmiljöbrott, och körläraren för vållande till annans död.

Malmö tingsrätt håller nu företrädaren för bolaget ansvarig för att inte ha gjort en tillräcklig undersökning och bedömning av riskerna med arbetet, för att ha brustit i information till montörerna om riskerna och för att säkerhetsinstruktionerna varit otillräckliga, samt för att arbetet inte utfördes i enlighet med en av Malmö stad godkänd trafikanordningsplan (TA-plan).

Körläraren hade gett klartecken till eleven att köra förbi motorredskapet och därmed också under liften. Han hålls ansvarig för att ha framfört lastbilen, en MAN 18.313 FLC, utan att ha förvissat sig om att det kunde ske utan risk för skada.

Körskolläraren döms därför till villkorlig dom och 80 dagsböter för vållande till annans död. Företrädaren för Svedala Skylt & Montage AB döms till villkorlig dom och 80 dagsböter för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Arbetsmiljöbrottet har begåtts i utövningen av Svedala Skylt & montage AB:s näringsverksamhet och bolaget döms därför att betala 500 000 kronor i företagsbot.

Om artikeln

Publicerad: 2016-12-16 14:36
Kategori: Nyheter
Taggar: Dödsolycka Framtidsgymnasiet Övningskörning Rättsfall Svedala Skylt & Montage AB