Fotograf: Scania

Scania vinnare i tyskt jättetest

I den första stora produktjämförelsen, har Scania S 500 i nya lastbilsgenerationen utnämnts som segrare i det europeiska 1 000-poängstestet. Testet är ett av de mest omfattande i Europa och, enligt många, det tuffaste. Det engagerar lastbilsjournalister från flera länder som poängsätter lastbilarna både subjektivt och genom objektiva mätningar.

Det jämförande testet inriktades på de största lastbilshytterna, samtliga på omkring 500 hk. Scania S 500 ställdes mot DAF XF510, Mercedes Actros 1848 och Volvo FH500. Sedan alla egenskaper noggrant bedömts och värderats utropades Scania till segrare.

”Hög prestanda med låg bränsleförbrukning, de bästa köregenskaperna, den höga komforten och en bättre arbetsmiljö – allt detta banar väg för den nya S-serien”, skriver den ledande tyska branschtidningen Lastauto Omnibus.

Testet genomförs längs en 180 kilometer lång sträcka i sydvästra Tyskland, på vägarna i Moseldalen med dess många kullar. Bakom 1 000-poängstestet står tyska ETM Verlag med utgivning av branschtidningarna Lastauto Omnibus och Fernfarhrer. Det genomförs i samverkan med flera europeiska branschtidningar och referaten från testerna publiceras även i minst tio andra europeiska tidskrifter.

Lastauto Omnibus konstaterar att den nya S-serien uppvisar en lång rad förbättringar jämfört med dagens R-serie. Bland dessa förbättringar är den ”mycket bekvämare och större” bädden och det plana hyttgolvet. Med lite högre vridmoment, visade Scania även sin överlägsna förmåga att bemästra kuperade vägförhållanden och var först att nå toppen.

Totalt sett, bedömdes Scania S 500 som bäst när det gäller egenskaper som insteg, komfort, bromsförmåga, sikt och styrning. Den nya lastbilsgenerationen ledde också på områden som drivlina och prestanda.

”Scania är framträdande i väghållning med en precision i styrningen och en allmän känsla av att vara i kontroll”, skriver tidskiften.

När alla poäng summerades uppnådde Scania 943 poäng med en marginal till tvåan Volvo på drygt åtta poäng, följt av Mercedes och DAF.

Om artikeln

Publicerad: 2016-12-16 13:27
Kategori: Nyheter
Taggar: 1 000-poängstest DAF Scania Tyskland Volvo Mercedes