Dagens VN-serie har hängt med i 20 år. Dags för en efterföljare?Fotograf: Sven-Erik Lindstrand Dagens VN-serie har hängt med i 20 år. Dags för en efterföljare?Fotograf: Sven-Erik Lindstrand

Ny USA-modell från Volvo på gång?

Världens största Volvofabrik för lastbilar ligger i Virginia, USA. Den kallas NRV, vilket står för New River Valley. Årskapaciteten är 50 000 bilar men dagens låga efterfrågan gör att NRV går på knappt halvfart.
Fabriken har nu stängts för besökande press, ett känt tecken på att omställning till ny produktion kan vara förestående.

Den nuvarande VN-serien i Nordamerika introducerades 1996, alltså för 20 år sedan. Den har till 70 procent komponentgemenskap med Volvos tidigare FH-serie.

Volvos nya FH presenterades här hemma år 2012 och satte då nya standarder för teknik och förarsäkerhet. Tiden borde nu vara inne för en modernisering även i USA.

I likhet med VN blir det en ”conventional”, alltså ett torpedbygge. Just detta med motorhuv betyder att den nya FH-hytten med sin upprättstående vindruta knappast blir aktuell. Då ligger senaste Renaulthytten bättre till med sin femprocentiga vinkling. Den som lever får se, kanske redan innan årsskiftet.

Om artikeln

Publicerad: 2016-10-27 08:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Fordonsnyheter New River Valley USA VN Volvo Lastvagnar