Åklagaren ändrar sig i ?Tivoliärendet?:

Jag kommer att begära rättshjälp

Ärendet med den polska föraren som inte hade rätt behörighet, var på väg att läggas ner med hänvisning till processbegränsningsregler. Bilinspektören och förundersökningsledaren tänkte inte ge upp hoppet.
Proffs tog upp fallet i två artiklar - och nu har åklagaren ändrat sig.

När vi skrev om det så kallade ”Tivoliärendet” i Västerås, hade kammaråklagare Fredrik Sandberg signalerat till förundersökningsledare Johan Forsberg, att ärendet mest troligt skulle läggas ner då mannen var polsk medborgare.

Bilinspektör Roger Ogemar som var en av dem som stoppat fordonet, tänkte inte stillatigandes nöja sig med det beskedet. Proffs redaktion tog också kontakt med åklagaren för att få svar på varför likhet inför lagen begränsas av ekonomi, men samtalet avslutades utan hopp om att åklagaren skulle ändra uppfattning.

Vi skulle återkomma om några dagar för att höra hur han då ställde sig. Forsberg lade dock till i utredningen en anmälan mot den svenska arbetsgivaren rörande misstanke om tillåtande av olovlig körning.

Samma dag, mindre än två timmar efter Proffs samtal med åklagaren, ringde denne själv upp redaktionen. Han läste upp delar av den text som reglerar ekonomin kring att driva dylika ärenden, men sedan kom ett oväntat besked.
– Jag vill tala om att jag har ändrat uppfattning, sade han. Jag kommer att begära rättshjälp.

Men du sade ju att det var för dyrt?
– Jag ska driva detta ärende för att se vilka kostnader det handlar om i praktiken, så vet jag det till nästa gång, svarade han.

Beskedet mottogs av Forsberg och Ogemar med lättnad, överraskning och glädje.

I dag bekräftar åklagaren åter för Proffs att han står fast vid sitt beslut och att han skriver en framställan om rättshjälp i Polen som ska skickas till Forsberg.
– Det stämmer, säger Forsberg. I dag kontaktade han mig för att informera om detta och så snart jag får den, ska den översättas till polska och därefter går den tillbaka till åklagaren som skickar den vidare till Polen.

Bilinspektör Roger Ogemar tycker det känns fantastiskt bra att anmälan om tillåtande av olovlig körning också lagts till i utredningen. Hade du väntat dig att åklagaren så snabbt skulle ändra sig?
– Nej, det var verkligen överraskande, men givetvis mycket glädjande. Nu går det som det ska göra – den rätta vägen. Vi markerar att det inte är tillåtet att bryta mot lagen bara för att man kommer från ett annat land, avslutar en nöjd Roger Ogemar.

Den här gången lyckas vi även nå Kevin Andreasson som enligt uppgift ska vara ansvarig kring föraren på Axels Tivoli. Inledningsvis handlar frågorna om att bekräfta hans position i företaget som framstår som något oklar i början av samtalet. Sedan frågor kring hur han ställer sig till att ärendet nu drivs vidare och att ytterligare misstankar adderats i utredningen.
– Jag får göra som jag brukar gör med media och hänvisa dig till att mejla frågorna, säger han.

Vi mejlar omgående sex enkla, generella, frågor, men det kommer inget svar på någon av dem. 

Om artikeln

Publicerad: 2016-10-10 16:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Axels Nöjesfält Körkort Rättshjälp Tivoli Trafikbrott Trafikpolisen Västerås