Mikael Andreasson Holding, i vilket Axels Nöjesfält är ett dotterbolag, äger det aktuella fordonet. Fotograf: Roger Ogemar

Polsk förare utan körkort anhölls inte

Axels Nöjesfält kom till Västerås och bjöd polisen på "tivoli", men åklagaren ville inte hänga med i "karusellen", så den misstänkte fick löpa för stunden. Hur långt lagens långa arm kommer att räcka för att lagföra honom nu, återstår att se.

Torsdagen den 8 september i Västerås, körde bilinspektör Roger Ogemar och hans kollegor Tommy Roos och Alexander Calmerfalk, förbi en grusplan nära Rocklunda och såg då en lastbil som någon sladdade runt och lekte med i gruset.
– Vi blev ju nyfikna och ville kolla vad det är för ena som gör på det viset, berättar Ogemar.

När de stannade den och fann de två polska män i hytten. De saknade ID-handlingar och föraren kunde inte uppvisa något körkort. Fordonet ingår i Axels Nöjesfält som fanns i Västerås under helgen. Det var när Ogemar började fråga efter dokumenten, som det blev nära nog komiskt.
– Passageraren och föraren bodde tillfälligt på Johannesbergs Camping och det var där passageraren sa att hans ID-handlingar fanns, förklarar Ogemar. Föraren sa att hans ID och körkort istället fanns i en väska i ett fordon på väg ner till Helsingborg, kört av hans förman på tivolit.

Varför förarens handlingar befann sig där, får aldrig något svar, men männen ger polisen ett telefonnummer till förmannen som svarade att väskan fanns i bilen, så han stannade för att leta i den.
– Han hittar både förarens och passagerarens ID-handlingar trots passageraren hävdat dessa låg i stugan på campingen, berättar Roger Ogemar. Något körkort kunde tivolimannen dock inte trolla fram.

Handlingarna fotograferades och männen kunde identifieras, men att inte ha körkort är ett brott. Till platsen anlände även polisinspektör Erik Sjögren.
– Jag ställde föraren mot väggen angående körkortet och då visste han inte var han gjort av det, säger Ogemar. Han trodde han hade tappat det, men sedan skulle han ringa sin mamma så att hon skulle skicka upp det och liknande förklaringar, så det kändes som att han försökte hitta något vi kunde ”köpa”.

Polis Sjögren gjorde en skriftlig begäran om hjälp från, i detta fall, Polen, för att få information om körkortet. Genom Krimjouren fick han veta att åklagaren inte ämnade anhålla personen.

Till Proffs säger åklagare Ann Sjöblom att det inte fanns några förutsättningar för ett anhållande varpå föraren fick gå, men hon understryker att ärendet inte alls är nedlagt.
– Utan fast adress och arbete i ett resande sällskap, ville vi att åklagaren skulle anhålla honom i väntan på besked, förklarar Roger Ogemar och hänvisar till tidigare domar där så har skett.

Åklagaren var dock av uppfattningen att det skulle gå att nå honom igen eftersom han, enligt uppgift, arbetar på ett företag som polisen bevisligen har möjlighet att kontakta.

Polisens utredare Johan Forsberg bekräftar att ärendet är pågående, men att uppgifterna från Polen kan dröja allt från en vecka till tre månader att få.
– Dessutom har Polen och ett par andra länder infört en bestämmelse som gör att de uppgifter vi begärt, inte får användas i förundersökningen, säger Forsberg. Deras argument för detta känner jag inte till.

Detta innebär, något förenklat förklarat, att om föraren nu inte har körkort, måste en åklagare begära rättshjälp och gå via Justitia som genom sitt tyngre mandat kan begära ut uppgifterna. Detta är en process Forsberg inte tycker är effektiv och som bör granskas närmare.

Om artikeln

Publicerad: 2016-09-16 15:27
Kategori: Nyheter
Taggar: Axels Nöjesfält Körkort Tivoli Trafikbrott Trafikpolisen Västerås