Freja, Freja och Freja... Den ene körkortlöse Freja-chauffören efter den andre ertappas av myndigheterna.Fotograf: Statens Vegvesen

Ytterligare en Frejachaufför utan körkort fast i Norge

Detta blev Frejas tredje olagliga transport i Norge på kort tid när ytterligare ett ekipage stoppades på sin rutt med tomburkar till Ringnes Bryggeri. Föraren visade upp ett falskt körkort och saknade giltiga identitetshandlingar.

Transporten stoppades på morgonen fredagen den 5 augusti på E6 vid Kløfta. Då hade han lossat på Gjelleråsen och var på väg för att hämta returlast till Sverige i Kongsvingerområdet. Bjørn Uno Rogneby på Statens Vegvesen i Jessheim, bekräftar förhållandet för tungt.no.
– Vi stoppade bilen och tog med honom till kontrollstationen i Jessheim, säger han.

Rogneby förklarar vidare att körkortet visade sig ha samma typ av förfalskning som tungt.no skrivit om tidigare, vilket innebär att körkortet påförts extra bokstäver.
– Vi kan inte heller säga om det förfalskade körkortet ens från början varit äkta, tillägger han.

Föraren saknade dessutom pass och inte heller förartillståndet var i ordning. Därmed blev föraren polisanmäld och sannolikt resulterar det i utvisning.

Transportköparen är Ringnes Bryggeri, men där vill kommunikationschef Nicolay Bruusgard inte kommentera enskilda fall.

De har också nekat att ge en fördjupad kommentar om det förkastliga i situationen kring transportuppdraget.
– Vi är medvetna om vårt ansvar och ställer därför hårda krav på våra leverantörer, således även Freja och förväntar oss att de lever upp till dessa, låter Bruusgard meddela via mejl.

På kort tid har nu tre transportörer på uppdrag för Freja, med tomburkar från Ball Corporation (fd Rexam) i Sverige till Ringnes Bryggeri i Norge, blivit stoppade med grova fel i förarens dokument. Detta sker trots att tungt.no och Proffs redan förra året påvisat samma problem.

Fallen har det gemensamt, att det är bulgariska bilar med makedonska, eller förmodat makedonska, förare med antingen falska körkort, ogiltiga förartillstånd – eller avsaknad av identitetshandlingar. Eller kombinationer av nyss nämnda.

Enligt Rogneby i Jessheim, visar kontrollen av de analoga färdskrivarbladen på det senast stoppade fordonet, att detta är en fast rutt för föraren. På Freja i Sverige, är det åter Kenneth C Pedersen som välvilligt svarar och bekräftar att det är deras trailer som blivit stoppad. När det gäller förarens handlingar, har han ännu inte fått information från de norska myndigheterna.

Tillbaka till Jessheim och Rogneby. Har ni en pågående kampanj mot Freja-ekipage just nu?
– Nej, det har vi inte, men vår huvuduppgift är att ta ”värstingarna” i trafiken, inte att ta flest möjligt. Vi arbetar med kunskap och ”magkänsla” och plockar dem vi tror ger mest att kontrollera. Vi har fler företag än Freja i kikaren, kan man säga, avslutar Bjørn Uno Rogneby.

Proffs och tungt.no fortsätter att följa utvecklingen.

Läs även:

Ingen vet vem som beställt de bulgariska burktransporterna (PROFFS)

Makedonsk förare greps – visade upp falskt körkort (PROFFS)

Uppsägning, villkorligt och böter i ”Freja-fallet” (PROFFS)

Tatt med falskt førerkort og falskt ID-kort (Tungt.no)

Transportkriminalitet: Stoppet igjen (Tungt.no)

Om artikeln

Publicerad: 2016-08-08 07:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Ball Corporation Falska körkort Freja Norge Rexam Ringnes Bryggeri Statens Vegvesen