Miljardböter kan slå hårt mot lastbilsindustrin

EU-kommissionen förväntas att inom kort fatta beslut om storleken på kartellböterna för många av Europas lastbilstillverkare. Det talas om astronomiska belopp och inom lastbilsindustrin oroas man nu över att straffet kan leda till stora ekonomiska bekymmer.

Det handlar om Volvo, Scania, Daimler, Iveco, DAF, Renault Trucks och MAN, som alla anklagas för att ha drivit en kartell från januari 1997 till januari 2011 i syfte att hejda eller åtminstone försena införandet av ny miljöteknik.

Beslutet om bötesbeloppets storlek kommer enligt uppgifter till Financial Times att offentliggöras under innevarande år, kanske redan inom några veckor, skriver tidningen.

En källa till Financial Times säger att det kan handla om extrema belopp. Tidigare i år har det talats om belopp i storleksordningen fyra miljarder euro, vilket enligt de berörda tillverkarna skulle kunna skapa allvarliga ekonomiska problem. 

Om artikeln

Publicerad: 2016-05-30 12:07
Kategori: Nyheter
Taggar: Affärsnyheter Böter Kartell Lastbilsindustrin