Fordonet på bilden har inget med artikelinnehållet att göra.Fotograf: www.vanergymnasiet.se

Elev välte med lastbil – kan ha kört svart?

Välte med grusbil under övningskörning. Ingen skadad, men nu ställs frågan om huruvida transporten var lagligt utförd. Fordonet saknar nämligen trafiktillstånd.

Den 24 februari lastades en lastbil, tillhörigt Vänergymnasiet AB i Mariestad, med grus. Föraren var en elev som tillsammans med läraren skulle köra ut gruset till Torsö, men i närheten av Torsbron, tog resan slut på sidan i diket.

Enligt Stefan Persson som är operativansvarig på skolan och även delägare i företaget, hade de fått möte med annan lastbil som kommit för långt ut och när de höll undan, bar inte kanten varpå man hamnade i diket. Ingen kom till skada.

Så väl kunde detta ha slutat om det inte visat sig att den transport de utförde, enligt Transportstyrelsen kräver trafiktillstånd då det var ”för annans räkning”.

Upplägget var att Persson gjort upp med en annan lärare på skolan att köra ut grus till dennes privata mark där markberedning pågick.
– Han betalade givetvis för sitt grus, men inga andra ersättningar utgick för själva transporten, säger Persson som menar att de såg det som en intern transport.

Mer internt än att de är lärare på samma skola, är det inte när man kör privat grus till en privat persons mark och låter skattebetalarna stå för kostnaderna.

I förlängningen kan detta också ses som att den mottagande läraren får en förmån som ska beskattas som sådan för annars närmar vi oss begrepp som ”svartkörning”. Vad gör ni nu?
– Vi får ta till oss denna kunskap och se till att inte göra samma misstag igen. Kolla upp bättre när det gäller den här typen av körningar, avslutar Stefan Persson på Vänergymnasiet.

Om artikeln

Publicerad: 2016-02-25 19:02
Kategori: Nyheter
Taggar: Trafikolycka Trafiktillstånd Transportstyrelsen Vänergymnasiet