TRANSPORTFUSKET I FOKUS
Körkortet såg äkta ut, men det visade sig snart vara en skickligt gjord kopia.Fotograf: © Statens vegvesen

Makedonsk förare med falska handlingar stoppad i Norge

Norsk press: ?Likt det som startade Här stannar Sverige?

Under torsdagen stoppades ett bulgariskt ekipage i Norge. Föraren hade falskt körkort och falskt pass. Känns historien bekant?
I Norge drar man paralleller med fallet som drog igång Här stannar Sverige.

Under torsdagen blev ett bulgariskt ekipage stoppat för kontroll på E16 vid Nybakk i Norge. När bilinspektörerna kontrollerade förarens körkort, blev de misstänksamma.
– Körkortet såg vid första anblicken okej ut. Men vid närmare undersökning visade det sig att det saknade de säkerhetsdetaljer som ska finnas och som talar om att det är äkta, berättar Bjørn Uno Rogneby hos Statens vegvesen.

Eftersom kontrollen utfördes i närheten av Gardemoen, kunde man använda sig av den dokumentkontroll som finns där.
– Körkortet var en så pass bra förfalskning att ett otränat öga knappast kunde se att det var falskt. Det kunde alltså ha gått obemärkt förbi kontrollen, säger Rogneby.
Rogneby och hans kollegor är troligtvis den grupp i Norge som har haft mest fokus på falska körkort under ett års tid.

Ekipaget brukar enligt uppgift frakta styckegods mellan Sverige och Norge
– Det verkar inte som att det handlar om någon fast linje. Chauffören har tagit de körningar som han har fått och det handlar om olika uppdragsgivare. När vi stoppade honom var ekipaget tomt, förklarar Bjørn Uno Rogneby.

Rogneby menar att det är lite svårt att belasta någon enskild uppdragsgivare för det inträffade.
– När en förfalskning är så bra gjord som denna, kan varken speditör eller bilägare lastas för det.

Falskt körkort är bara en av punkterna i polisrapporten. Även passet visade sig vara falskt. Enligt både körkort och pass är chauffören bulgarisk medborgare. Men han är makedonsk medborgare.

Som bekant är Makedonien inte medlemmar i EU och då måste en makedonsk förare ha tillstånd för att få köra här. Men med ett giltigt bulgariskt pass slipper man sådana formaliteter.

Våra kollegor på den norska tidningen Transportmagasinet kontaktar åklagaren Fanny Tysland, som bekräftar det inträffade. Men mycket mer än så berättar hon inte.
– Huvudregeln är att om man uppvisar falska papper för polisen, leder det villkorslöst till fängelse. Efter en helhetsbedömning i det här specifika fallet, blir det böter och utvisning, säger hon, utan att berätta om vare sig bötesbeloppet eller om föraren blivit utvisad.
– Saken är inte slutgiltigt avgjord än.

TransportMagasinets hemsida drar man avslutningsvis paralleller till det fall som nyligen varit uppe i hovrätten och som en gång i tiden startade Här stannar Sverige. Man väntar med spänning, även i vårt grannland på domen i det målet. En dom som meddelas på måndag.

 

 

Om artikeln

Publicerad: 2015-10-09 16:28
Kategori: Nyheter
Taggar: Falska körkort Här stannar Sverige Norge Rättsfall