TRANSPORTFUSKET I FOKUS
Fotograf: Heidi Bodensjö

Fällande dom i ”makedonfallet”

När en makedonsk förare ertappas med falska handlingar under hösten 2014, väljer Sundsvalls tingsrätt att fria föraren då han hänvisade till att han inte visste han köpt falska dokument. Friandet ledde till många anmälningar av domen och till sist överklagades den till Hovrätten. Nu kom domen.

Tingsrättens friande dom, ledde till stora protestaktioner och bildande av numera internationella rörelsen Här Stannar Sverige, HSS. Under tiden från den första domen, har HSS varit inbjudna till samtal med politiska representanter i Bryssel, samt att man två gånger på dygn, stannat 15 minuter i vägrenen i protest. Korteger av format har också anordnats vid två tillfällen.

Den 28 september 2015 behandlade Hovrätten för nedre Norrland ärendet igen och åter byggde försvaret på att det finns korruption i Bulgarien varför den åtalade föraren inte kunnat veta att körkortet, ID-kortet samt passet han köpt av en mellanhand, varit falska trots att de uppvisat tydliga tecken på att så var fallet.

Dessutom har föraren vid två tillfällen efter tingsrättens friande dom, vid poliskontroller, framvisat sitt makedonska körkort. Förvisso äkta, men berättigar honom inte att köra yrkesmässigt i Sverige. För detta har han fått böter.

Hovrätten fällde idag föraren för brukande av falsk urkund. Det blev villkorlig dom för brottet som kunde ha gett en månads fängelse.
– Hur som helst så är detta ändå en liten seger för alla som kräver likhet inför lagen, kommenterar Göran Rosengren, chefredaktör på tidningen Proffs.
– Man ska ta i beaktande att föraren i fråga de facto har suttit frihetsberövad i nästan en månad och han tidigare inte har varit straffad.

Läs även:

Togs med falska handlingar – skyller på omfattande korruption

Om artikeln

Publicerad: 2015-10-12 11:03
Kategori: Nyheter
Taggar: Falska körkort Här stannar Sverige Hovrätten Rättsfall