Färre lastbilar bötfälls i Danmark

Även om kontrollen av utländska lastbilars cabotagekörningar i Danmark nästan har fördubblats sedan 2012, är antalet utfärdade böter endast en tredjedel i jämförelse med 2012.

Förra året kontrollerade polisen cirka 4 500 lastbilar för att upptäcka eventuell olaglig cabotagekörning. 2012 kontrollerades 2 500 lastbilar. Under samma period utfärdade polisen endast 119 böter mot cirka 360 under 2012.
– Det avgörande är att reglerna respekteras så att vi kan ha en schyst konkurrens. Det är man inom transportbranschen mycket medveten om och majoriteten av trafikbrotten 2014 var mindre förseelser som små fel i dokumenten som ska finnas med i lastbilarna under transporterna, men som inte har någon betydelse för konkurrensen, säger Michael Svane som är vd för danska åkeriorganisationen DTL.

Han påpekar samtidigt att antalet danska lastbilar som kör inrikestrafik har ökat sedan EU under 2009 antog nya regler som stramade upp regelverket när det gäller cabotagekörningar.
– De nuvarande cabotagereglerna skyddar den danska marknaden. Danska Transportministeriet lade i april fram en rapport som visar att cabotagekörningar utgör tre procent av godstrafiken i Danmark.

Om artikeln

Publicerad: 2015-06-18 10:01
Kategori: Nyheter
Taggar: Cabotage Danmark DTL Lagar och regler