TRANSPORTFUSKET I FOKUS
Här tog det stopp för det bulgariska åkeriet.

Bulgariskt fuskåkeri riskerar förlora tillstånd

I söndags stoppade polisen ett bulgariskt trailerekipage på Hallandsås, på gränsen mellan Skåne och Halland. Obetald vägavgift och inget arbetstillstånd för den makedonske chauffören konstaterades av bilinspektören på plats.
Nu riskerar åkeriet att förlora sina tillstånd.

I söndags stoppade trafikpolisen ett bulgariskt ekipage på Hallandsås. Det konstaterades snart att vägavgiften inte var betald. Inte heller hade den makedonske föraren något arbetstillstånd.

När polisen kontaktar det bulgariska åkeriet framgår det snart att man där inte har mycket kunskap om vilka regler som gäller för internationella transporter.
– De visste inte ens vad ett arbetstillstånd var eller hur man skaffade ett sådant, berättar trafikpolis Richard Karlsson.
– De undrade om man kunde köpa det i Sverige.

Efter en stund återkommer dock åkeriet.
– De hade då letat upp ett arbetstillstånd och detta skannade man och skickade via mejl till mig. Men det var en ren förfalskning, berättar Richard och förklarar att dokumentet var av den gamla typen, som slutade utfärdas i december år 2011.
– Ändå visade datumet på tillståndet att det var utfärdat den 27 april i år.

Även vägavgiften blev en liten följetong. Den första som man skickade kvitto på var utställt på ett annat fordon med ett annat registreringsnummer.

Bristerna resulterade sammantaget i böter på 600 euro. Fordonet skyltades av i väntan på att åkeriet skulle betala vägavgiften. Efter cirka ett dygn hade åkeriet betalat både böter och vägavgift och transporten kunde därmed fortsätta. Fast med en annan chaufför, med rätt att arbeta i EU.

Böterna blev som sagt betalda, men polisen väljer ändå att gå vidare med ärendet.
– Om jag har förstått saken rätt så utgör det inträffade grund för ett ifrågasättande av åkeriets tillstånd. Vi jobbar på det nu, avslutar Richard Karlsson.

Om artikeln

Publicerad: 2015-05-07 14:40
Kategori: Nyheter
Taggar: Bulgarien Helsingborg LKW Walter Makedonien Trafikpolisen