Stor internationell manifestation mot social dumpning på lördag

Läget i vår bransch är akut

Nu på lördag, den 3 maj, anordnas manifestationer mot social dumpning inom vägtransportbranschen i bland annat Stockholm, Helsingborg och Göteborg. Men det är inte bara i Sverige man manifesterar. Även i Danmark, Norge och Tyskland samlar man åkare, chaufförer och andra sympatisörer i kampen för schysta villkor. Från hela Europa sluter man upp för ett enkelt krav: Kollektivavtal ska gälla för alla, oavsett vilket land du kommer ifrån.

I Stockholm kommer flanörerna längs med Sveavägen att mötas av en annorlunda syn. Transports lokalavdelning anordnar en lastbilsdemonstration under parollen ”Stoppa den olagliga inrikestrafiken”. Demonstrationståget kommer att gå längs med hela Sveavägen med slutdestination Sergels Torg.

– Läget i vår bransch är akut. Som det ser ut idag kan oseriösa företag utnyttja människor från andra länder och slå ut seriösa aktörer som vill följa kollektivavtalet. Det kan vi aldrig acceptera, säger Mikael Rolf, ordförande för Transports stockholmsavdelning.

Klockan 10 samlas man på Ynglingagatan, korsningen Sveavägen. En halvtimma senare börjar man sedan att gå mot Sergels torg, där manifestationen hålls från klockan 11.

Talare på Sergels torg är Johan Danielsson, socialdemokratisk kandidat till Europaparlamentsvalet och LO:s expert på EU-frågor samt Ulf Persson, central ombudsman från Transport. Det hela modereras av Peter Kennerfalk, facklig-politisk ombudsman 6F.

I Göteborg sker manifestationen i Brunnsparken. Där samlas man klockan 11.

I Helsingborg håller man till på två platser, dels på Mäster Palms plats* (se nedan ”Fotnot”) och dels på Knutpunkten. I övrigt är det samma starttid som gäller – klockan 11.

Läs mer om evenemanget och se materialet som kommer att delas ut – klicka här!

*Fotnot
I Helsingborg kommer manifestationerna att hållas på Sundstorget och vid Knutpunkten. Man fick inte tillstånd att hålla till på Mäster Palms plats.
Tidpunkten är dock rätt.

Om artikeln

Publicerad: 2014-04-29 13:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Göteborg Helsingborg Manifestation Stockholm Transportarbetareförbundet