Henric Sundin, vd för Volvo Truck Center, lämnar över nycklarna till Caj Luoma, ordförande för MYN.Fotograf: Rickard Kilström

Lastbilsgåva ska locka fler till mekanikeryrket

En Volvo FH som gymnasielever får bygga om efter eget huvud, det är senaste greppet för att locka fler ungdomar till lastbilsmekanikeryrket. Volvo Lastvagnar skänker en av sina utbildningsbilar för att byggas om under en treårsperiod!

Motorbranschens Yrkesnämnd (MYN) är mottagare av bilen och har många idéer för hur bilen ska användas. Planer finns bland annat för att använda lastbilen under Yrkes-SM och på mässor.
– Genom att skänka lastbilen hoppas vi bidra till att kreativitet och uppfinningsrikedomen fortsätter flöda kring ungdomarna som läser Fordons-och-transportprogrammet-FT (Tung mekaniker), men bakgrunden är allvarligare. Vi har ett stort rekryteringsbehov och tanken är att detta ska bidra till att fler elever på fordonsgymnasierna upptäcker lastbilsmekanikeryrket, säger Henric Sundin, vd för Volvo Truck Center, som har omkring 300 anställda mekaniker.

Yrket som lastbilsmekaniker har på senare år genomgått stora förändringar. I takt med att bilarna får ett allt större tekniskt innehåll, har yrket förändrats till att bli allt mer varierande och högteknologiskt.
– Att vara lastbilsmekaniker är väldigt omväxlande. I takt med att allt mer elektronik kommer in i bilarna har det blivit en större bredd i arbetsuppgifterna. Nu behöver man kunna både mekanik, IT och vara bra på att prata med kunder, fortsätter Henric. Dessutom sker arbetet både hemma i verkstaden och ute hos kunderna på terminaler och liknande.
– Att Volvo Truck Center är en del av Volvokoncernen ger också stora möjligheter till utveckling, både geografiskt och med tanke på arbetsuppgifter.

Inom motorbranschen är det lastbilsverkstäderna som beräknas ha det största rekryteringsbehovet. De kommande tre åren räknar 87 procent av med att nyanställa, enligt rapporten ”Tempen i motorbranschen” som publiceras årligen, där Motorbranschens yrkesnämnder (MYN och LYN) undersöker branschens rekryterings- och kompetensbehov.
– För den som väljer motorbranschens utbildningar inom gymnasieskolan innebär det här naturligtvis mycket goda möjligheter att få jobb efter examen. Samtidigt är det också goda nyheter för de som redan finns i motorbranschens utbildningar, säger Caj Luoma, ordförande för MYN.

Om artikeln

Publicerad: 2013-10-09 13:48
Kategori: Nyheter
Taggar: Rekrytering Utbildning Volvo Lastvagnar