Rökning är skadligt – även för dieseltjuvar

Rökning är skadligt ? det har två litauiska män i 20-årsåldern fått erfara. Kvarlämnade fimpar har bundit dem till flera brottsplatser i södra Sverige, och de har nu åtalats för att bland annat ha stulit drygt 9 000 liter diesel och ett aggregat till en skogsavverkningsmaskin värt omkring 600 000 kronor.

Den 11 oktober stoppade Hässleholmspolisen en misstänkt skåpbil på väg 24 i Finja. I skåpbilen fanns två män, 22 och 23 år gamla, och 54 stycken 30-litersdunkar med diesel, kommunikationsradio, sladdar, batteri, pump och diverse verktyg.

Männen anhölls och topsades, vilket gav en hel rad DNA-träffar mot fynd som gjorts på olika brottsplatser runt om i södra Sverige, och framför allt i Osbytrakten.

På flera av platserna hade polisen hittat slängda cigarettfimpar, men de matchade ingenting i DNA-registret. Men med topsningen av de båda litauiska medborgarna fick man träff.

De båda har nu åtalats vid Hässleholms tingsrätt. Åtalspunkterna är nio till antalet och omfattar allt från försök till stöld till stöld (i ett fall alternativt häleri) och grov stöld.

De båda misstänks för att under perioden 11 maj till 11 oktober (då de greps) ha stulit diesel från farmartankar, grävmaskiner i olika grustag och vägbyggen och från lastbilar och maskiner på åkeriers inhägnade områden. Dessutom verktyg och maskiner som högtryckstvätt, verktygslådor, domkraft och sågkedjor. Plus ett aggregat till en skogsavverkningsmaskin, värderat till 600 000 kronor.

Ett stöldförsök misslyckades, vid åtta andra tillfällen har de båda enligt åtalet enskilt eller tillsammans stulit minst 9 400 liter diesel till ett uppskattat värde av runt 140 000 kronor. Värdet av övrigt stöldgods, och av det som skadats i samband med tillgreppen, är inte känt.

I sin stämningsansökan (åtalet) yrkar åklagaren på att beslagtagen diesel, dunkar, verktyg, pump med mera ska anses förverkade. Och att de åtalade utvisas ur riket.

Om artikeln

Publicerad: 2012-11-22 09:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Dieseltjuvar Rättsfall Stöld