Inget rättsligt efterspel för dödsolycka på E4

Det blir inget rättsligt efterspel till olyckan i våras då en 58-årig lastbilschaufför som fått problem och stannat med dragbil och släp på E4-an utanför Vaggeryd blev påkörd och dödad av en annan lastbil.
? Vi kan inte se annat än att det var en ren olyckshändelse, säger Göran Magnusson som är förundersökningsledare vid polisen.

Olyckan inträffade vid halvtiotiden på kvällen 19 april, på motorvägen ett par kilometer från södra infarten till Vaggeryd. 58-åringen hade stannat för att något gått sönder, troligen ett vänsterdäck på släpet.

Chauffören i en bakifrån kommande lastbil upptäckte inte den parkerade långtradaren förrän det var för sent. Fordonen ”gick ihop” och 58-åringen som befann sig någonstans mellan dragbil och släp blev påkörd och dödad (Proffs nr 8/2012).

En kollega till den påkörande chauffören hade passerat platsen några minuter tidigare och hon har berättat att den parkerade lastbilen var svår att se i mörkret.
– Där fanns ingen varningstriangel utsatt, inga ljus eller reflexer, säger Göran Magnusson. Troligen hade den påkörda chauffören heller ingen reflexväst.

Den påkörande chauffören, knappt 20 år fyllda, har enligt polisens bedömning inte gjort sig skyldig till något brott. Det var en ren olyckshändelse anser Magnusson.

58-åringens arbetsgivare har i samtal med Proffs förklarat att ”Vår chaufför var av den gamla stammen, och som sådan rädd om grejorna. Han kanske inte skulle ha stannat där han gjorde, utan fortsatt till en parkeringsficka eller rastställe där han varit skyddad”.

Göran Magnusson är inne på samma linje.
– Det är förenat med livsfara att stanna på en hårt trafikerad väg som E4:an.

Om artikeln

Publicerad: 2012-08-24 12:40
Kategori: Nyheter
Taggar: Dödsolycka Rättsfall