TransportGruppen:

Transports varsel skadar den svenska modellen

Igår, den 11 april, varslade Transportarbetareförbundet om sympatiåtgärder för att stödja den hotande konflikt som Handelsanställdas förbund har utlyst. Varslet avser blockad mot transporter till och från företag och arbetsplatser som omfattas av Handels varsel. Sympatiåtgärderna träder i kraft lördagen den 21 april. Ett oansvarigt beteende av både Handels och Byggnads anser TransportGruppen.

– Transports varsel är orimligt. Som arbetsgivare måste vi kunna lita på att våra avtal ger fredsplikt, annars är avtalen inte värda pappret de är skrivna på, säger Peter Jeppsson, vd för TransportGruppen.

Handels varsel är konstruerat för att drabba andra än arbetsgivare inom handeln. Exempelvis tas partihallar ut i konflikten, vilket leder till stora konsekvenser för bland andra transportnäringen. Blir Transports sympatiåtgärder verklighet innebär det ännu större konsekvenser för företag som genom gällande kollektivavtal borde ha försäkrat sig om avtalsfred.
– Sympatiåtgärder motverkar idén med den svenska modellen och riskerar förtroendet för att vi genom förhandling kan balansera kraven på tillväxt och reallöneökningar, avslutar Peter Jepsson.

De senaste 15 åren har den konkurrensutsatta industrin satt märket för övriga avtalsområden. En modell som under perioden skapat reallöneökningar på 45 procent. Handels krav ligger högt över det märke på 2,6 procent som flera förbund tecknat avtal kring, menar man hos TransportGruppen.

Om artikeln

Publicerad: 2012-04-12 08:17
Kategori: Nyheter
Taggar: Strejk Transportarbetareförbundet TransportGruppen Varsel