MÅNADENS LEDARE

”Era artiklar svider mer än sanktionsavgifterna”

Just nu är det en lite extra spännande tid här på redaktionen. Spännande är det ju förvisso för det mesta, men den här gången på ett annorlunda sätt. Just nu trimmas vår nya app in, för att inom kort lanseras. Och om allt fungerar som det är tänkt, så finns den nya appen ute när du läser dessa rader.

Du som redan har laddat ner vår gamla app ska (återigen, om allt funkar som det är tänkt) inte behöva ladda ner den nya. Det ska sköta sig själv genom en uppdatering, något som många mobiltelefoner och surfplattor dessutom gör automatiskt.

Du som inte har laddat ner vår app – gör det nu! På så sätt får du tillgång till dina tidningar var du än befinner dig och i samma ögonblick tidningarna ges ut.
Här laddar du ner till din Apple-enhet! Och här laddar du ner till din Android-enhet!

Det har surrats mycket i våra korridorer även om betalvägg. Alltså att vissa artiklar endast kommer att läsas av den som prenumererar på tidningen. Observera att det krävs en betald prenumeration för att komma åt innehållet såväl bakom betalväggen som i appen.

Betalväggen är däremot inte på plats ännu. Men det lär inte dröja särskilt länge, enligt våra tekniker.

Gå in på tidningenproffs.se/prenumerera och beställ din prenumeration nu så missar du inga nyheter. Dessutom bidrar du till att vi kan fortsätta vårt viktiga arbete med att göra livet obekvämt för alla oseriösa aktörer i din bransch!

Ett färskt exempel på hur vi jobbar är artikelserien om Erikssons åkeri i Tomelilla. Artiklarna har lästs av tiotusentals personer och av reaktionerna på Facebook att döma så har vi återigen satt fingret på ett ämne som både upprör och engagerar.

Här är några exempel på kommentarer på den sociala plattformen:
”Har man kapital så kan man nästan göra vad man vill.”
”Här ser man hur viktigt ett beställaransvar skulle vara.”
”Jag har drivit mitt eget åkeri i 28 år och kanske några år till om jag inte blir utkonkurrerad av skit.”
”Det sjuka är att detta är lagligt och tillåtet… Svensk lag har mer hål än en schweizerost…”

Och här är några exempel på vad personer med erfarenhet av trafikpolisens verksamhet säger:
”Det är som ett stort skämt. Har funnits tips om detta åkeri hur länge som helst.”
”När jag var aktiv inom myndigheten så visste man att bötesblocket kom väl till pass om man stoppade en bil från det åkeriet.”

En annan artikelserie handlar om ett bulgariskt åkeri med rötter i Nordmakedonien. Åkeriet har hamnat i de svenska myndigheternas fokus efter att ha fått det ena sanktionskravet efter det andra. Historiskt sett har de alltid betalat för sig, men på senare tid har det varit något ”trögare” med det.

Att nämna dessa företag vid namn är inte alls populärt. Åtminstone tycker inte representanterna hos de företag som berörs om det. Att Proffs väljer att skriva i klartext (inom lagens ramar) kan därför emellanåt vara mindre roligt.

Så här kan ett meddelande från ett företag som misstänks för fusk se ut:
”Vår advokat kommer att skriva till er och tidningen kommer att få ta den fulla konsekvensen av den skada som åsamkats företaget. Och du ska få ta den fulla konsekvensen”.

Att vi har läsare som uttryckligen uppskattar vår journalistik gör att vi fortsätter på den inslagna banan. Fuskarna ska ”marknadsföras”. Att vi dessutom har läsare som kan tänka sig att betala en slant för det arbetet gör att vi får förutsättningarna.

Som sagt – köp en prenumeration så hjälps vi åt att ta i med hårdhandskarna mot fusket. Och som en stor europeisk speditör sa till mig en gång; ”Sanktionsavgifterna har vi råd att ta – det är era artiklar som svider”…

Om artikeln

Publicerad: 2023-10-27 11:00
Kategori: Ledare
Taggar: App Böter Sanktionsavgifter