Polisen, var god dröj…

Vi svenskar är ganska fogliga av naturen. Snällt ställer vi oss i kö, oavsett vad det gäller. På Ica, till biografen, till buffén på lunchrestaurangen. Och nåde den som tränger sig. Vi säger kanske inget ? men innerst inne kokar vi av ilska.

Vi skulle ju förvisso kunna vässa armbågarna och tränga oss fram. Det händer så klart att en del människor gör så – i synnerhet om det står barn före. För vi vuxna har ju alltid så bråttom. Likväl är det ett oschyst beteende och vi har blivit lärda, att så gör man inte.

En kö man inte kan tränga sig före i är telefonköer.
Det absolut senaste på temat ”köer” är polisens växel. När man ringer 11414 kan det numera ta oerhört lång tid innan någon svarar. Om någon svarar överhuvudtaget.

Likaså har det berättats om långa svarstider även på nödnumret 112. Det sistnämnda är inte okej!

Genom alla år som jag har jobbat på tidningen, har jag då och då haft anledning att ringa till polisens pressavdelning, inre befäl och andra poliser inom utredningsenheterna i vårt avlånga land.

Jag vet inte om vi journalister ska anses vara bortskämda med snabba och korrekta svar från myndigheten, men just snabbheten och servicenivån är något som vi, som arbetar med ständiga deadlines, verkligen har uppskattat.

Nu verkar även den tiden vara förbi. Och det beror inte på att polisens personal har blivit vare sig latare eller mindre angelägna om att hålla en hög servicenivå. De är helt enkelt för få – och givetvis behöver även dessa personer andrum och en kopp kaffe emellanåt.

Trycket på telefonväxeln har dessutom ökat genom att allt fler medborgare ringer till polisen. Och när ingen svarar på 11414, är det kanske inte helt otänkbart att man istället ”prioriterar upp” sitt ärende till akut – vilket speglar av sig genom längre väntetider på 112-numret.

Jag funderar ofta på när det har gått så pass långt åt skogen med polisorganisationen att ansvarig politiker måste rycka in och styra upp det hela.

Läste förresten nyligen att inrikesministern sagt att antalet bilinspektörer har ökat i flera regioner. Frågan är ju bara hur det har gått till?

Jag kommer på mig själv med att småleende sitta och fundera på hur en platsannons för att rekrytera nya bilinspektörer till polisen skulle se ut…

”Vi söker dig, med ingenjörsutbildning inom det tunga fordonssegmentet, med stor erfarenhet av kontroller av tunga fordon. Du kommer att arbeta i en mobil kontrollgrupp som i princip saknar all form av styrning, därför är det ett plus om du kan tänka dig att improvisera dig igenom dina arbetsdagar.
Lämna in din ansökan på närmsta polisstation, om den är öppen. Och om det finns någon som har tid att prata med dig. Glöm inte att bifoga dina löneanspråk, som bör ligga i faggorna runt två tredjedelar av vad den privata marknaden kan erbjuda.
Har du frågor, ring 11414. Förbered dig på långa väntetider – så pass långa att du helst bör vara arbetslös för att över huvud taget ha möjlighet att få svar på dina frågor. Det bästa är om du inte frågar alls!”.

Ha en riktigt skön sommar – vi ses på Lastbil 2016 på Elmia – i monter D01:28!

Om artikeln

Publicerad: 2016-07-15 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: Bilinspektör Elmia Lastbil 2016 Polisen