Om inte Skatteverket vet – vem ska då veta?

Vi närmar oss nu med raska kliv årets vårmånader. Även om det inte märks på yttertemperaturen så syns det i almanackan. Och jag menar då inte att vi efterhand viker undan bladen. Allt fler dagar fylls med event, föredrag, provkörningar och annat "jobbrelaterat".

Våren är en härlig tid som åtminstone jag välkomnar med öppna armar. Framför oss i år ligger ju dessutom lastbilsmässan på Elmia, som vi redan nu planerar för fullt inför. Det här året kommer vi på Proffs att bjuda på intressanta möten, som jag tror att ni läsare kommer att uppskatta. Mer om det, lite längre fram när allt är ”spikat”.

Redan i maj tänkte jag att vi skulle ses du och jag. På Stockholm Truck Meet, som vi på tidningen sponsrar även i år. Den 6-7 maj öppnar utställningen sina dörrar, den här gången på ny plats. Man lämnar Stockholmsmässan i Älvsjö och låter flyttlasset gå till Gillingebanan utanför Vallentuna. Kom dit – inte endast för att titta på alla fina lastbilar utan också för att prata om branschen med mig, Heidi Bodensjö, Tommy Holl, med flera på tidningen Proffs.

Mer om utställningen hittar du på sthlmtruckmeet.se.

Under månaden som har gått sedan förra numret kom ut, har vi som vanligt låtit bli att slita mer än nödvändigt på våra kontorsstolar. Jag och mina kollegor tycker att det är viktigt att vara ute på vägarna där ni befinner er, för att på så sätt kunna göra en tidning med stark verklighetsanknytning. Att kopiera pressmeddelanden är ett traditionellt sätt att göra tidning på – men det är inget för oss.

Vi uppskattar alla tips som ni ger oss och vi gör allt för att följa upp och rapportera om det ni vill att vi ska titta närmare på. Gillar ni det vi gör så var inte blygsamma – gilla tidningen Proffs på Facebook och köp en prenumeration!

Har ni förresten kollat in våra webb-tv-inslag? Ni hittar dem i flödet på vår hemsida. Eller genom att knappa in www.proffs.tv på er dator. Tanken är att ständigt lägga upp nya, intressanta tv-reportage. Ni som har Proffs-appen kan även se inslagen i den, i era mobiltelefoner och surfplattor.

Har ni några önskemål om vad vi borde göra tv om så skicka era tips till oss på adressen red@vagpress.se.

I det här numret kan du bland annat läsa om oron för att många chaufförer inte ska hinna med att slutföra sina YKB-utbildningar. Oron är säkert befogad. Många utbildningstimmar återstår för ett stort antal chaufförer om man ska tro statistiken. Och det ska man absolut göra.

En av frågorna som har dykt upp är vem som ska betala för utbildningen. Det är ju inte helt gratis att gå utbildningarna och det tar ju dessutom tid i anspråk. Självklart vill ju ingen arbetsgivare betala en så dyr kurs för en person som kanske inte är anställd på heltid. Många i branschen kör dessutom som frilansare, andra är endast behovsanställda.

Som chaufför kan man så klart tvingas att betala själv. Det naturliga hade då varit att kursen skulle vara avdragsgill i deklarationen. Men…

Vi kontaktade Skatteverket för att höra efter hur det ligger till med den saken – på myndigheten kan man inte ge något rakt svar. Det är ju högst anmärkningsvärt. Vem ska då veta?

Lika självklart borde det vara att få göra avdrag för läkarundersökningar och andra omkostnader i samband med hälsokontroller, påkallade av lagen. Men riktigt så enkelt är inte livet. Läs mer om hur YKB-snaran dras åt på sidan här intill.

Nästa tidning kommer ut den 18 mars. Då ses vi igen!
Tills dess, kör försiktigt…

Om artikeln

Publicerad: 2016-02-26 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: Skatteverket Stockholm Truck Meet Utställningar YKB