SVEN-ERIK ALHEM

KRÖNIKA: ”Ödet är svårt att förstå”

Ibland tror jag ödet är svårbegripligt. Tänk dig att du lyckats hålla dig vid liv och nått den aktningsvärda åldern 97 år. Och så händer tragiken. Du blir utsatt för ekonomisk brottslighet och därtill, värst av allt tagen av daga. Ditt långvariga liv på jorden tar plötsligt drastiskt slut. Du blir mördad.

Den 97-åriga kvinna som råkade illa ut i verkliga livet hade säkert – om hon kunnat – högaktat hovrätten som dels fann gärningsmannen skyldig till fler åtalspunkter än tingsrätten gjort dels såg så allvarligt på mordet att domen slutade med livstids fängelse. I tingsrätten bestämdes straffet till 18 år.

Med tanke på att gärningsmannen var 46 år gammal är det sannolikt att han kan få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt fängelsestraff långt innan han eventuellt skulle bli lika gammal som brottsoffret var vid tidpunkten för mordet.

Men helt säkert är det alltså inte. Ingen vet i förväg hur länge livstidsstraffet varar. Inte den dömde och inte heller domstolen som dömer. Det är verkligen en tidsobestämd straffpåföljd även om inte så många sitter bakom galler att de hinner dö under avtjänandetiden.

Om lagstiftaren skulle vilja ta bort ovissheten med ett tidsobestämt fängelsestraff skulle ett längre tidsbestämt straff på till exempel högst trettio år kunna komma i fråga i de flesta fall där livstid för närvarande döms ut. Då kunde äkta livstidsstraff aktualiseras i de fall där ett extremt långt straff inte kan undvikas av samhällsskyddsskäl.

Det finns ytterligare en tidsobestämd straffrättslig påföljd. En gärningsperson som befunnits ha begått brott under inflytande av allvarlig psykisk störning kan dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Där pågår påföljden så länge den behövs.

Enkelt uttryckt. Den kan således pågå livslångt.

Sven-Erik Alhem

Om artikeln

Publicerad: 2022-12-16 09:00
Kategori: Krönika
Taggar: mord Rättsfall Straff