Oschyst mot de seriösa att inte tala klartext

Det märks alltmer att vi är inne i ett viktigt valår. Supervalår kallar många det. Gillar inte begreppet. Tycker det får räcka med valår.  I varje valrörelse planeras och kampanjas det. Och tjänas pengar. Strateger och konsulter frodas. Ibland med mindre lyckade resultat. Väljare är vaksamma. Alls inte dumma. Vi är präglade av ett ständigt ifrågasättande av skrikig TV-reklam som ofta får motsatt verkan än den avsedda. Det är inte helt enkelt att påverka väljare genom till synes smarta säljknep. Sådant går inte så lätt hem i stugorna.

Skatten ska höjas på personbilar. Retar många. Det är ju tämligen farligt att använda personbil särskilt under vinterhalvåret till följd inte minst av den tunga trafikens utbredning och framfart. Vi läser ständigt om haverier på vinterväglag. Släp som blockerar vägar eller lastbilar som kör av vägen. Som inte kan stanna i tid och kör in i framförvarande fordon. Förare med hög promillehalt. Hög fart i snömodd i omkörningsfilen på motorväg. Hur ligger det till egentligen? Vem ligger bakom alla incidenter och trafikbrott? Vi måste få veta genom en professionell analys och kartläggning!

Måste analyseras

Är det, som ofta påstås, en överrepresentation av undermåliga tunga fordon från andra EU-länder med ibland mindre kompetenta förare? Förare som lever under närmast odrägliga förhållanden och som ständigt jagas av tidspressade scheman? Fordon som därtill används för illegal cabotageverksamhet i landet? En verklig analys känns synnerligen angelägen. Det är dags att redovisa i klartext vem som är orsak till de största riskerna med den tunga trafiken.
För det är knappast schyst mot alla seriösa åkare – oavsett från vilket land de kommer – att drabbas av en allmänt hållen kritik mot den allt intensivare tunga trafiken.

Skärp kraven!

Självfallet måste kraven på nykterhet och raster skärpas! Vi kan inte ha förare av tung trafik som – hörde jag polisen berätta – sitter och urinerar i petflaskor under körning! Urinflaskor som sedan kastas ut längs vägen. Så klart ska nolltolerans gälla med synnerligen hård bestraffning vid påverkan under körning. Med all den skadeeffekt som minsta felmanöver från ett tungt fordon kan medföra, känns kravet på ett införande av synnerligen grovt rattfylleri som välmotiverat.
Vi minns alla med fasa den fruktansvärda Svedalakatastrofen med inte mindre än fem dödade med ett enormt högt straffvärde.

Uppskatta demokratin

Men tiderna blir ju ljusare! Och yttrandefriheten är långtgående i landet! Tänk om du levde i Nordkorea? Då visste du inte ens vad du skulle våga yttra under lunchen till din bordsgranne. Inte hade du haft ett fritt demokratiskt val att se fram emot heller. Så det gäller att uppskatta allt det fina som ryms i vår demokrati. Oavsett vilket parti du anser ska få ditt förtroende. För du röstar väl?
Jag visste väl det! Du är ju med i tiden! Liksom längs vägen som en sann riddare bakom ratten och upprätthållare av samtliga gällande normer efter bästa förmåga. Dig går det att lita på! I alla väglag!

Om artikeln

Publicerad: 2014-03-21 06:00
Kategori: Krönika
Taggar: demokrati EU Tunga fordon yttrandefrihet